Trump'ın imzaladığı 'Yüzyılın Anlaşması'nın ayrıntıları belli oluyor

Trump'ın imzaladığı 'Yüzyılın Anlaşması'nın ayrıntıları belli oluyor

ABD Başkanı Trump'ın imzaladığı Yüzyılın Anlaşması'nın, Filistin'in başkenti Doğu Kudüs de dahil olmak üzere İsrail işgalindeki Batı Şeria'nın yüzde 90'ını kontrol edeceği bir hakimiyet alanı öngördüğü öne sürüldü.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu Barış Planı'nın, Filistin devletine başkenti Doğu Kudüs olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria'nın yüzde 90'ını kontrol ettiği bir hakimiyet alanı öngördüğü iddia edildi.

Reshet 13 TV'nin iddiasına göre 'yüzyılın planı' olarak nitelenen teklifte Filistin devleti sınırları Kudüs'te Filistinlilierin kutsal saydığı mekanları içermiyor.

Plan İsrail'in Yahudi yerleşim yerlerinden çekilmesini öngörüyor

Kanalın, "bazı Amerikalı yetkilileri" kaynak göstererek duyurduğu detaylara göre plan İsrail'in, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yerlerinin boşaltılması ya da ek konut inşaatlarının durdurulmasını öngörüyor.

Eski Kent Filistin ve Ürdün'ün de yer alacağı ortak yönetimde olacak

İslam, Yahudilik ve Hristiyanlık için kutsal mekanların önemli kısmının yer aldığı Doğu Kudüs'te taş duvarla çevrili Eski Kent'in İsrail egemenliğinde ancak Filistin ve Ürdün'ün de katılacağı ortak bir yönetime teslim edilmesi de planın detayları arasında.

Planda Doğu Kudüs'ün, çoğunluğunu Arap nüfusun oluşturduğu mahallelerindeyse Filistin egemenliği öngörülüyor.

İsrail televizyonunun haberinde Trump'ın barış planında on yıllardır devam eden çatışmaların en kilit sorunlarından biri olan Filistinli mültecilerin durumuna ilişkin hangi düzenleme öngörüldüğü belirtilmedi.

Haberde Hamas'ın kontrolündeki Gazze Şeridi'nde İsrail ile barışın nasıl sağlanacağına ilişkin Trump'ın herhangi bir çözüm sunup sunmadığına da değinilmedi.

İsrailli ve Filistinli yetkililer Reshet 13 TV'nin bu yayınıyla ilgili henüz bir değerlendirmede bulunmadı.

İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) elçisi Danny Danon, İsrail televizyonunun yayınından önce yaptığı bir açıklamada Donald Trump'ın Ortadoğu Barış Planı'nın İsrail'de 9 Nisan'da yapılacak genel seçimlerden önce kamuoyuna açıklanmayacağını tahmin ettiğini söylemişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.