Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması"nın ardından Filistin'de çatışmalar arttı

Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması"nın ardından Filistin'de çatışmalar arttı

ABD Başkanı Donald Trump'ın Yüzyılın Anlaşması'nı açıklamasının ardından Filistin'de gerilim yükseliyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Yüzyılın Anlaşması'nı açıklamasının ardından Filistin'de gerilim yükseliyor.

Filistin hükümeti, İsrail’in gerilimi giderek yükseltmesini kınadı. Dün yapılan gösterilerde dört Filistinli öldü, onlarca Filistinli yaralandı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA tarafından yapılan açıklamada, cumhurbaşkanlığı sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, ABD yönetiminin geçen hafta barış planını açıklaması sonucunda gerilimin tırmandığını söyledi. Rudeyne "Yüzyılın anlaşması, daha önce tekrar tekrar uyardığımız gibi tehlikeli tırmanışına sebep oluyor” dedi.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre İsrail Emniyet sözcüsü Micky Rosenfeld eski Kudüs’te güvenlik görevlilerine ateş açan silahlı bir Filistinlinin öldürüldüğünü belirterek, saldırının Mescid-i Aksa’nın yakınlarında gerçekleştiğini belirtti. Açıklamada, bu saldırının bir sınır polisinin yaralanmasıyla sonuçlandığı açıklandı. Yaralanan polis hastaneye kaldırılırken Kudüs’ün kapıları İsrail tarafından kapatıldı.

Öte yandan Filistinli kaynaklar, İsrail tarafından dört Filistinlinin öldürdüğünü ve içlerinde gazetecilerin olduğu onlarca kişinin ise yaralandığını belirtti ve son 24 saat içinde Gazze’de çeşitli mevzilerin bombalandığı da vurguladı. Görgü tanıkları İsrail polisinin Filistinli bir genci vurduğunu ve onu yaralı halde yerde bıraktığını belirtti.

Dün Berkin Vadisi’nde yaşayan üniversite öğrencisi 19 yaşındaki Yezir Munzer Ebu Tabih bir İsrail polisi tarafından yakın mesafeden vurularak öldürüldü. Ayrıca, 25 yaşında Filistin Özel Kuvvetlerde uzman çavuş olan 25 yaşındaki Tarık Bedvan, İsrail güçlerinin Cenin kentini kuşatıp bir evi yıkımına müdahale ederken öldürüldü.

Wafa’nın haberine göre görgü tanıkları İsrail askerlerinin Cenin kentinin el-Besatin mahallesini kuşatarak Cemal el-Kanba’nın evini yıktı. Yıkılan evde 8 kişilik bir aile yaşıyordu. Olayın ardından Filistin Hükümeti Cenin’de grev ilan etti.

Reuters kameramanı yaralandı

Beytüllahim’de de Reuters kameramanı Muhammed Ebu Gani, gösteriler sırasında plastik mermiyle karnından yaralandı. Bir sağlık görevlisi ayağından yaralanırken onlarca Filistinli gaz bombalarından etkilendi.

Beytüllahim Kızılay Şubesi Ambulans ve Acil Durum Direktörü Abdulhalim Cafer, gaz bombalarından etkilen 30 Filistinliye ilk yardımda bulunduklarını söyledi. Görgü tanıkları, işgal güçlerinin birçok dükkana baskın düzenlediğini ve üzerlerine kurulan kameraların kayıtlarını ele geçirdiğini belirtti.

Çarşamba akşamı el- Halil kentindeki çatışmalarda 17 yaşındaki Muhammed el- Haddad hayatını kaybetmişti. İsrail kuvvetleri Çarşamba akşamı ve Perşembe sabahı Batı Şeria’da dokuz kişiyi tutukladı. Ayrıca el- Halil bölgesinden de 2 sivilin İsrail güvenlik güçleri tarafından tutuklandığı açıklandı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.