Trump'tan Kuzey Kore konusunda Çin'e suçlama

Trump'tan Kuzey Kore konusunda Çin'e suçlama

ABD Başkanı Donald Trump, Kore Yarımadası'nı nükleer silahlardan arındırmak için Kuzey Kore ile yapılan diplomatik görüşmelerdeki aksaklıklardan dolayı Çin'i sorumlu tuttu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Kore Yarımadası'nı nükleer silahlardan arındırmak için Kuzey Kore ile yapılan görüşmelerde yaşanan yavaşlamadan dolayı Çin'i suçladı. Twitter üzerinden bir açıklama yapan Trump, Pekin ile Washington arasında yaşanan ticaret gerginliğinden ve Çin'den aldığı yardımlardan dolayı Pyongyang yönetiminin "baskı altında" olduğunu söyledi.

Başkan açıklamasında, Çin'in Kuzey Kore'ye para, akaryakıt, gübre ve diğer mallarla yaptığı yardımlarının sürece katkı sağlamadığını belirtirken, her yıl Güney Kore ve Japonya'nın katılımıyla düzenlenen ve büyük maliyeti bulunan askeri tatbikatların bu yıl gerçekleşmeyeceğini kaydetti. Ancak gerekli görüldüğü takdirde eskisinden çok daha büyük çaplı bir askeri tatbikatın düzenlenebileceğinin de işaretini veren Trump, ayrıca "Çin ile yaşanan ticari görüş ayrılıklarının zaman içerisinde çözüleceğini" belirtti.

Çin: Sorumsuzluk

Trump'ın Kuzey Kore görüşmelerinde yaşanan yavaşlamadan dolayı Pekin yönetimini sorumlu tutmasının ardından Çin Dışişleri Bakanlığı gecikmeden yanıt verdi.

ABD Başkanı'nın sözlerini "sorumsuzluk" olarak nitelendiren Dışişleri Sözcüsü Hua Chunying, "ABD tarafının gerçekleri ve mantığı sorumsuz bir şekilde çarpıtması emsali görülmemiş bir şey ve sıradan bir insanın anlamakta güçlük çekeceği cinsten" ifadesini kullandı.

Sözlerine devam eden Hua, "Tıpkı Çinlilerin yaptığı gibi, ABD'nin (Kore) meselesinin çözümünde yapıcı ve olumlu bir rol oynamasını umuyoruz" şeklinde konuştu.

Pompeo son anda ertelemişti

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kuzey Kore'ye geçen hafta yapmayı planladığı ziyareti Başkan Trump'ın talebi üzerine son anda bilinmeyen bir tarihe ertelemişti. Salı günü konuşan Pompeo, Washington'ın Kim'le tekrar görüşmeye hazır olduğunu belirtmiş ancak karşı taraftan, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması için Haziran ayındaki Trump-Kim görüşmesinde verdiği taahhütleri yerine getirmesini istemişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.