Trump'tan Rusya'ya 'Esed rejimini desteklemeyi bırakma' çağrısı

Trump'tan Rusya'ya 'Esed rejimini desteklemeyi bırakma' çağrısı

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya'ya Esed rejimi tarafından işlenen 'vahşete' yönelik desteğini durdurması çağrısında bulundu.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya'ya Esed rejimi tarafından işlenen 'vahşete' yönelik desteğini durdurması çağrısında bulunduğunu ve İdlib’deki şiddete ilişkin endişelerini dile getirdiğini açıkladı.

AFP’nin aktardığına göre Trump’ın söz konusu ifadeleri, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşmesinde, “Esed rejiminin İdlib'deki saldırılarının durması gerekiyor” dediği bir dönemde geldi.

Rejim güçlerinin Türkiye’ye ait 4 gözlem noktasını kuşattığı düşünülürken, Erdoğan, rejimin Şubat ayı sonuna kadar bu noktalardan geri çekilmemesi halinde askeri güç kullanacağı konusunda uyardı.

Rus heyetin geçtiğimiz hafta Ankara’yı ziyaretinde yapılan görüşmelerden somut bir anlaşma çıkmaması nedeniyle bir Türk heyeti bugün Moskova'ya gidecek.

Suriyeli muhalifleri destekleyen Türkiye ile, Esed rejimini destekleyen Rusya, 9 yıllık iç çatışma konusundaki farklı konumlarına rağmen Suriye konusundaki işbirliğini sürdürdü.

Esed güçleri, Rusya’nın hava desteğiyle, geçtiğimiz Pazar günü muhaliflerin elindeki son kale olan ülkenin kuzeybatısındaki İdlib bölgesine yönelik saldırılarında yeni ilerleme kaydetti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre (SOHR), rejim güçleri 2012'den beri ilk kez Halep şehrini çevreleyen tüm köy ve kasabaların kontrolünü ele geçirdi.

Rejim güçleri, geçtiğimiz hafta M5 olarak bilinen Halep-Şam karayolunun tamamında kontrolü ele geçirmesinin ardından Halep'i çevreleyen bölgelerde yavaş yavaş ilerlemeye başladı.

Rusya, İran ve Lübnan Hizbullahı tarafından desteklenen rejim güçleri, ülkenin yüzde 70’inden fazlasını kontrol ediyor. Ancak Devlet Başkanı Beşar Esed tüm ülkenin kontrolünü yeniden ele geçirme sözü verdi.

SOHR, rejimin Aralık ayından bu yana bölgede sürdüğü operasyonlar nedeniyle 380'den fazla sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) ise bu durum nedeniyle 800 binden fazla insanın evlerini terk edip kaçmak zorunda kaldığını açıkladı.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.