Tunus, Hafter ile Libya sınırında ortak operasyon için anlaştı

Tunus, Hafter ile Libya sınırında ortak operasyon için anlaştı

Halife Hafter güçleri ile Tunus ordusunun, iki ülkenin sınır hattında ortak operasyonlara başlayacağı ifade edildi.

Libya'nın doğusunu kontrol altında tutan Halife Hafter’in sözcüsü Ahmet el Mismari, yaptığı açıklamada “Tunus ile beraber sınırı korumak için yakında operasyonlar yapacağız” ifadesini kullandı.

Türkiye, Libya’da Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek vermek üzere Tunus’tan üs talebinde bulunmuş ancak bu talebi kabul görmemişti.

Independent Türkçe, Hafter ile Tunus’un arasındaki anlaşmanın içeriğini ve bunun sahaya olası etkilerini Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ile Stratejik Düşünce Enstitüsü Savunma ve Güvenlik Koordinatörü Emekli Albay Mithat Işık’a sordu.

Her ikisi de Tunus’un anlaşmayı Türkiye’ye karşı olmaktan ziyade kendi sınırını koruma kaygısıyla imzaladığını ancak bunun Hafter’e kazanç sağlayacağı düşüncesinde.

“Türkiye’nin bu aşamadan sonra Tunus’un desteğini alması zor”

Pekin, Hafter’in Tunus sınırındaki bölgenin denetimini elinde bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bu bölgede bulunan bir radikal grup zaman zaman Tunus’a yönelik de saldırılar düzenliyordu. Muhtemelen bu gruba karşı bir anlaşma yapıldı. Tunus kendi sınırını korumak istiyor. Hafter de Tunus’u kendi yanına çekmek istiyor. Tunus, Türkiye’nin dediklerini yapmadı. Türkiye’nin bu aşamadan sonra Tunus’un desteğini alması zor."

“Hafter’in gücü artacaktır”

Işık da Hafter ile Tunus arasındaki anlaşmanın sınırdaki radikal unsurların geçişlerine karşı olabileceğini söyleyerek, şu iddiada bulundu:

"Tunus kendi sınırını korumak istiyor ancak Hafter’le işbirliği yapan ülke sayısı arttıkça Hafter’in gücü artacaktır. Bu işbirliği Ulusal Mutabakat Hükümeti aleyhine sonuçlar yaratabilir ama önce anlaşmanın sonuçlarını görmek lazım. Onu bekleyip göreceğiz."

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.