Tunus'ta gösteriler patlak verdi: Göstericiler ve polis çatışıyor

Tunus'ta gösteriler patlak verdi: Göstericiler ve polis çatışıyor

Tunus'ta tekrar patlak veren gösteriler devam ederken polis ve göstericiler arasında çatışmalar yaşanıyor.

Tunus’ta son günlerde patlak veren protestolar devam ederken, Jebiniana, Safakes ve Kasrin bölgelerinde göstericiler ve güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşanıyor.

Başkentin merkezi dün, eski Tunus Öğrencileri Birliği (ağırlıklı olarak solculardan oluşan öğrenci kuruluşu) tarafından düzenlenen barışçıl yürüyüşe sahne oldu. Birlik, yürüyüş esnasında hükümet tarafından görevden alınan bazı yetkililer için slogan atarken, bu kişilerin en kısa sürede tekrar görevlerine dönmesini istedi.

Polisin eylemlerine sert tepki

Polisin göstericilere yönelik orantısız güç kullanmasını protesto eden eylemciler, Jebiniana şehrinde yürüyüş gerçekleştirdi. Özellikle güvenlik güçlerinin kovalamacası esnasında motosikletle kaçmaya çalışan gencin ölümünden sonra Safakes bölgesi sık sık iki taraf arasında çatışmalara tanık oluyor.

İnsan hakları aktivisti Bouraoui Zghidi, şehirde gerçekleşen barış yürüyüşünün yaklaşık binlerce sivil toplum temsilcisi ve çeşitli partiler tarafından temsil edildiğini belirterek, güvenlik güçlerinin şiddetini protesto etmek için her zaman görevde olacaklarını söyledi. Aktivist, tüm şehirde göstericilere yönelik rastgele göz yaşartıcı gaz kullanıldığını ifade ederek, polisin müdahalesinin herkesi etkileyen toplu bir ceza olduğunu söyledi.

Hayatını kaybeden genç için soruşturma çağrısı

İnsan hakları aktivisti dün gerçekleşen yürüyüşte de kullanılan göz yaşartıcı gaz kullanımının düşürülmesi gerektiğini belirterek, vefat eden genç için geniş bir soruşturma açılması çağrısında bulundu. Gösteriler kapsamında bölgedeki bazı protestocuların güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü iddia edilirken, İçişleri Bakanlığı, polis tarafından bu tarz sert müdahalelerin meydana gelmediğini açıkladı.

Protestocuların güvenlik güçlerine taş attığı esnada bir genç polis merkezi önünde kendini yakmaya çalışırken, görevliler olaya hızlıca müdahale ederek faciayı önledi. Zghidi bölgede tansiyonun yüksek olduğunu ve tırmanmaya devam ettiğini belirterek, şehrin bugün genel greve girmeye hazırlandığını ifade etti.

17 Ocak’ta genel grev düzenlenecek

Hükümet, özellikle eğitim sektöründeki sendikalar ve gelecek yıl için finans kanununda yer alan meselelerde taraflar ile gerçekleştirilen durgun müzakerelerin protesto eylemlerine etki etmesinden endişe duyuyor. İşsizliğini ve kötüleşen ekonomik durumu protesto etmek için kendisini yakan muhabir ve Jebiniana bölgesinde güvenlik güçlerinden kaçarken ölen gencin ardından Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) 17 Ocak'ta ülke genelinde bir grev gerçekleştireceklerini duyurdu.

Bakanlık uyardı

İçişleri Bakanlığı yaptığı güvenlik açıklamasında, insanların protesto dalgasını sürdürmeye devam edeceği konusunda uyarıda bulunarak ülkedeki kamu mallarına zarar verenler hakkında yasal sürecin işleme konulacağı ifade edildi. Açıklamada ayrıca, “Herhangi bir yanlış haber, fotoğraf,  eski videolar veya sahte yayınların dolaşımı kaosu kışkırtmak ve kamu güvenliğini istikrarsızlaştırmak için protesto hareketleri olarak tanıtılıyor” ifadeleri kullanıldı. Bakanlık protestoların gerçekleştiği bölgelere aşamalı olarak sakinliğin geri döndüğünü belirtirken, gelişmelerin takip edilmesi adına güvenlik birimlerinin tansiyonun yüksek olduğu bölgelerde hazır bekletildiğini duyurdu.

Kameramanın ölümü sonrası yetkililerden açıklama

Tunus'ta ekonomik şartları protesto etmek için kendisini yakan kameraman Abdurrezzak Zerki'nin hayatını kaybetmesinin ardından savcılıktan yapılan açıklamada, ölümün 'gizemli koşullar altında' olduğu ve olayla ilgili bir kişinin Kasrin şehrinde tutuklandığı belirtildi.

Savcılıktan yapılan açıklamada ayrıca, sosyal medya sitelerinde yayınlanan görüntülerde kameramanın arkasında çıkan yangın sonucunda hayatını kaybettiği, olaya ait görüntülerin izlenmesinin ardından yangının ölen kameramanın arkasında çıkmaya başladığının açıkça belli olduğu ifade edildi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.