Türkiye ABD'nin Suriye'deki gözlem noktaları hamlesinden rahatsız

Türkiye ABD'nin Suriye'deki gözlem noktaları hamlesinden rahatsız

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar 'ABD'nin Suriye'de gözlem noktaları kurma planından rahatsız olduklarını' belirtti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki sınır bölgesinde kontrol noktaları kurma planından Türkiye'nin rahatsızlık duyduğunu ve bu rahatsızlığın ABD'li sivil ve askeri muhataplara iletildiğini açıkladı.

Ankara’da açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, konunun Halifax Güvenlik Forumu için gittiği Kanada'da ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ve diğer yetkililerle yaptığı görüşmelerde gündeme geldiğini belirterek ABD askeri güçlerinin Türkiye’nin Suriye sınırına 12 gözlem noktası kurma çalışmalarını eleştirdi.

Akar, “Kanada'da General Dunford ve diğer ABD'li muhataplarımız ile yaptığımız görüşmeler sırasında ABD'nin Suriye sınırına kurmayı planladığı gözlem noktaları hususu da gündeme geldi. ABD askerleri tarafından Suriye sınırına kurulacak gözlem noktalarının ülkemizdeki algıyı son derece olumsuz etkileyeceğini, burada, ‘ABD askerleri bir şekilde terörist YPG'lileri koruyor, onları perdeliyor’ şeklinde bir algıya sebep olabileceğini görüşmelerimiz sırasında dile getirildi” dedi.

"Gerekli tedbirleri alırız"

Hem sivil, hem askeri yetkililere Türkiye’nin rahatsızlığının ifade edildiğini vurgulayan Milli Savunma Bakanı "her ne kadar TSK ve Türkiye, sınırlarının ötesinden gelebilecek her türlü risk ve tehdide karşı gerekli tedbirleri almayı haiz olsa da Türkiye’nin ABD'li müttefiklerinden PKK'dan hiçbir farkı olmayan YPG'lilerle ilişkisini kesmesini beklediğini" yineledi.

ABD'nin Suriye'de gözlem noktaları kurma planı

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Suriye'nin kuzey sınırı boyunca gözlem noktaları oluşturmayı planladıklarını, bunun Türkiye ile Washington'ın Suriye'deki Kürt müttefikleri arasındaki gerilimin azaltılmasına yardımcı olmasını hedeflediklerini söylemiş, kararın Türkiye ile yakın işbirliği içinde alındığını kaydetmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.