Türkiye, Afgan savaş ağalarının yeni merkezi mi olacak?

Türkiye, Afgan savaş ağalarının yeni merkezi mi olacak?

Afganistan'da Taliban'ın yönetime gelmesiyle birlikte ülkeden kaçan savaş ağalarının Türkiye'ye geldiği belirtiliyor.

Afganistan'da Taliban'ın yönetime gelmesiyle birlikte ülkeden kaçan savaş ağalarının Türkiye'ye geldiği belirtiliyor.

ABD ve NATO ülkeleriyle Taliban arasında 20 yıla yakın bir süredir devam eden savaş, Ağustos ayının ortasında Taliban güçlerinin başkent Kabil'e girmesiyle sona erdi.

Taliban yönetimi ele geçirmesinin ardından genel bir af genelgesi yayınlandığını duyurmuş ve başta devlet memurları olmak üzere herkesin görevine devam etmesi çağrısında bulunmuştu.

Ancak birçok siyasetçi ve savaş ağası Taliban'ın yönetime gelmesi sonucunda Afganistan'ı terk edip farklı bölge ülkelerine yerleşti. Bu ülkelerden en popüler olanı ise Türkiye.

Raşid Dostum

Taliban'ın başkent Kabil'i ele geçirmesinden kısa bir süre önce Mezar-ı Şerif iline geçerek Taliban ile savaşacağını açıklayan Özbek asıllı Afgan savaş ağası Raşid Dostum, kısa bir süre sonra izini kaybettirmişti. Sonrasında ise Dostum'un Afganistan'dan Özbekistan'a oradan da Türkiye'deki malikhanesine geçtiği ortaya çıkmıştı.

Dostum'un Ankara'daki malikhanesinden olduğu belirtilen yeni görüntüler ise sosyal medyada dolaşıma sokuldu. Fotoğraf karesinde Afgan savaş ağasının yanında yine Afganistan'ın önde gelen Şii politikacılarından Muhammed Muhakkik'in olduğu görülüyor. Yine Dostum'un oğlu Batur Dostum da aynı kare içerisinde.

fg-1-kurtarildi.jpg

fho-ovhwuainrvj.jpg

Dostum ve Muhakkik

Allah Gul Mücahid

Afganistan'da kötü şöhretiyle anılan bir diğer savaş ağası Allah Gul Mücahid'in de Türkiye'de görüntülendiğine dair fotoğraflar sosyal medyada dolaşıma sokuldu.

Taliban tarafından Ekim ayında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Allah Gul Mücahid'in kısa süre sonra Türkiye'ye geçiş yaptığı ifade ediliyor.

ekran-resmi-2021-12-23-11-01-28.jpg

Allah Gul Mücahid'in İstanbul'da çekildiği belirtilen bir fotoğrafı

fhkikxmxwakwiyt.jpg

Taliban tarafından gözaltına alınan Allah Gul Mücahid, serbest bırakılmadan önce aracın kasasında karakola götürülüyor

Abdurrasul Seyyaf

Afganistan'da Taliban muhalifi kesimin öne çıkan isimlerinden olan Abdurrasul Seyyaf'ın da Türkiye'ye geldiği ifade ediliyor olsa da bu konu henüz teyit edilebilmiş değil.

Seyyaf, Taliban'a karşı kurulan ittifak içerisinde yer alıyor. Yine söz konusu ittifak içerisinde Muhammed Yunus Kanuni, Atta Muhammed Nur, Abdurreşid Dostum, Muhammed Muhakkik, Abdulhadi Argandival ve Muhammed Han gibi isimler de bulunuyor.

Ancak bazı Afgan haber kaynakları Ankara'nın Afganistan'daki yeni yönetime karşı oluşturulan muhalefet hareketinin Türkiye'deki faaliyetlerine izin vermediğini öne sürüyor.

Bu isimlerin yanından eski Kabil yönetimine bağlı farklı birçok ismin de Türkiye'de olduğu tahmin ediliyor.

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.