Türkiye destekli UMH güçleri Trablus Havalimanı'nı ele geçirdi: İlerleyiş sürüyor

Türkiye destekli UMH güçleri Trablus Havalimanı'nı ele geçirdi: İlerleyiş sürüyor

Ulusal Mutabakat Hükümeti güçlerinin, Halife Hafter birliklerinin kontrolündeki Trablus Uluslararası Havalimanı'nda kontrolü sağladığı bildirildi.

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçleri, ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin kontrolündeki Trablus Uluslararası Havalimanı'nda kontrolü sağladığını duyurdu.

Yazılı bir açıklama yapan UMH güçleri resmi sözcüsü Albay Muhammed Kununu, “Askeri birliklerimiz Trablus Uluslararası Havalimanı'nda kontrolü tamamen sağladı.” ifadelerini kullandı.

Euronews'in haberine göre, Kununu açıklamasında, Kasr bin Gaşir bölgesine doğru kaçan Halife Hafter’e bağlı milislerin peşine düştüklerini de açıklamasında vurguladı.

Yerel kaynaklar UMH güçlerinin Trablus güneyinde ilerleyişe devam ederek Ayn Zara, Vadi er Rebi bölgelerinde de kontrolü sağladığını ifade etti. Trablus Havalimanı doğusundaki Kasr bin Gaşir yerleşimine doğru ilerleyişin sürdüğü, Hafter güçlerinin Tarhune yönüne çekildiği belirtiliyor.

BM: ateşkes görüşmeleri başlıyor

Bu açıklamadan kısa bir süre önce ise Birleşmiş Milletler (BM) taraflar arasında ateşkes görüşmelerinin başlayacağını belirtti ve bundan memnunluk duyduğunu dile getirdi.

AFP, BM Libya temsilcisi Stephanie Williams’ın, tele konferans yöntemiyle önce Hafter’e bağlı bir heyetle görüştüğünü, önümüzdeki günlerde diğer tarafın heyetiyle görüşeceğini aktardı.

Bu arada Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac’ın Çarşamba akşamı geç saatlerde Ankara’ya gelmesinin beklendiğini bildirildi.

Reuters, Hafter’in görüşmelerde bulunmak üzere Mısır’a gittiğini duyurdu.

Trablus Uluslararası Havalimanı

Başkent Trablus’un 27 kilometre güneyinde Kasr bin Gaşir bölgesinde bulunan Trablus Uluslararası Havalimanı 1934 yılında İtalyanlar tarafından yapıldı.

Askeri hava üssü olarak kurulan havalimanı ilk önce “Regia Aeronautica” olarak isimlendirilmişti. 1938 yılında genişletilerek, adı “Tripoli-Castel Benito” olarak değiştirildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından Mart 2011’de Libya hava sahasına getirilen uçuş yasağından dolayı uçuşlara kapatıldı.

Aynı yılın ağustos ayında Kaddafi karşıtı devrimci Zintan Tugayı havalimanını ele geçirdi ve Ekim 2011’de uçuşlara tekrar başlandı.

2014 yılı ağustos ayında Fecr Libya milis grubunun havalimanına saldırarak burada kontrolü ele geçirmesinin ardından uçuşlar durdurularak, Mitiga askeri havalimanına nakledildi ve bir daha da kullanılamadı.

Hafter'e bağlı milisler, 4 Nisan 2019'da başkenti ele geçirmek için saldırı başlatmış ve ülkeyi şiddet sarmalına sürüklemişti. Bu süre zarfında pek çok yerleşim alanı hedef alınmış ve çok sayıda sivil yaşamını yitirmişti. Hafter milisleri, 6 Nisan 2019'da başkentteki havalimanını işgal etmişti.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum