Türkiye destekli UMH güçlerinin yeni hedefi: Kaddafi'nin memleketi Sirte

Türkiye destekli UMH güçlerinin yeni hedefi: Kaddafi'nin memleketi Sirte

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı birlikler hedefe Sirte'yi aldı.

Libya'da son üç gün içinde, başkentin güneyindeki Trablus Uluslararası Havaalanı'nın ardından Ayn Zara, Vadi er-Rebi, Tarhune ve Urban gibi yerleşim bölgelerinden Halife Hafter'e bağlı güçleri çıkartarak kontrolü sağlayan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı birlikler, yeni hedefini açıkladı.

Açıklamada, "Yeni meşru hedefimiz Sirte, Cufra ve ülkenin güneyinde bulunan petrol sahalarıdır." İfadelerine yer verildi.

Aslında şehir 2015 yılında IŞİD'in elinden alınmıştı ancak şehre hakim olan Medhali isimli silahlı grup taraf değiştirince, 7 Ocak 2020'de Sirte, Hafter güçlerinin eline geçti.

"Zafer yolu" operasyonu

UMH Sirte'yi ele geçirmek için "Zafer yolu" adlı operasyon başlattı. Şehrin güneyindeki  Carif ve el-Kıbeybe bölgelerinde kontrol sağlandı.

Muammer Kaddafi'nin memleketi

Sirte,  Muammer Kaddafi'nin memleketi olarak da biliniyor. Kaddafi, ülkeyi 42 yıl yönettikten sonra 2011 yılında Arap Baharı ayaklanmaları sonucu devrilmişti.

Kaddafi, doğup büyüdüğü Sirte'ye sığınmış, ancak kısa bir süre sonra yakalanarak, öldürülmüştü.

Sirte, başkent Trablus'un 450 kilometre doğusunda yer alıyor. 2012 yılı verilerine göre şehrin nüfusu 79 bin civarındaydı. Ancak ülkedeki çatışmalardan kaçan sığınmacılarla birlikte bu sayının 130 bine yükseldiği tahmin ediliyor.

Afrika'ya açılan önemli bir ticaret yolu

Şehir Afrika'ya açılan önemli bir ticaret yolu olarak biliniyor. Sirte ayrıca petrol ihracı yapılan sahil şehirlerine de komşu.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.