Türkiye ile Suudi Arabistan arasında karşılıklı 'site erişim engeli'

Türkiye ile Suudi Arabistan arasında karşılıklı 'site erişim engeli'

Erişim engeli geçtiğimiz günlerde AA ve TRT'yi bloke eden Riyad yönetimi ile Ankara arasındaki diplomatik gerilimi medya alanına taşıdı.

Geçtiğimiz yıl Türkçe yayınlarına başlayan İngiltere merkezli Independent Türkçe sitesine erişim, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kararıyla engellendi. Kararda 5651 sayılı kanun kapsamında yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonrası söz konusu websitesiyle ilgili idari tedbir uygulandığı bildirildi.

Erişim engeli geçtiğimiz günlerde AA ve TRT'yi bloke eden Riyad yönetimi ile Ankara arasındaki diplomatik gerilimi medya alanına taşıdı.

Kararı Twitter hesabından duyuran Independent Türkçe Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Nevzat Çiçek erişim engeli kararının yayın çizgisinden kaynaklı bir durum olmadığını söyledi.

Suudilerden AA ve TRT'ye erişim engeli

Yüzde 70'i Rus iş adamı Alexander Yevgenievich Lebedev, yüzde 30'u da Suudi iş adamı Sultan Muhammad Abuljadayel'in kontrolünde olan Independent Türkçe sitesine erişim engeli, Suudi Arabistan'da Anadolu Ajansı ile TRT Arapça'nın internet sitelerinin yasaklanmasından sonra geldi. Nisan ayı başında getirilen yasak sonrası AA ve TRT'ye girmeye çalışanlar "Özür dileriz, bu site Enformasyon Bakanlığının kurallarına aykırıdır." mesajıyla karşılaşıyor.

"Olay devletler arası"

BTK'nın idari tedbir kararı sonrası açıklama yapan Independent Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek, haber sitesinin Rus ve Suudlu iş adamlarının kontrolünde olduğunu belirterek, "Ancak editoryel bağımsızlık tamamen kuruluş ilkelerinde." dedi.

Olayın Independent Türkçe'nin yayın çizgisinden kaynaklanmadığını söyleyen Çiçek, "Bu kararın alınmasında Suudi Arabistan'ın Anadolu Ajansı ve TRT Arapça başta olmak üzere erişimi engelleme kararına karşı yapıldığını belirtiliyor. Herhangi bir kapatma yok ortada idari bir BTK kararı var. Devletler arası bir mesele bizimle ilgili değil." ifadelerini kullandı.

Türkiye - Suudi Arabistan ilişkileri

Ankara ile Riyad arasında son birkaç yıldır diplomaside yaşanan ve özellikle Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın güçlenmesiyle artan gerilim Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul başkonsolosluğunda öldürülmesi sonrası gün yüzüne çıkmış, bu durum liderlerin karşılıklı açıklamalarına da yansımıştı.

Orta Doğu ülkelerinde yaygın olarak bilinen Suudi medya kuruluşu MBC kanalı da tüm Türk dizilerini yayından kaldırma kararı almıştı. Suudi medyası ayrıca 15'inci ve 16'ncı yüzyıldaki Osmanlı-Memlük savaşlarına 'farklı bir bakış açısı getiren' Ateş Krallıkları dizisiyle Türkiye'nin tepkisini çekmişti.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum