Türkiye, Suriye'de ABD'nin PKK ile birlikte kuracağı gözlem noktalarına tepkili

Türkiye, Suriye'de ABD'nin PKK ile birlikte kuracağı gözlem noktalarına tepkili

ABD'nin Suriye’nin kuzeyinde kurmayı planladığı gözlem noktaları cumartesi günü Türkiye tarafından sert bir dille eleştirildi.

ABD’nin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Washington destekli YPG/PKK arasında yaşanması muhtemel çatışmaların engellemesi amacıyla Suriye’nin kuzeyinde kurmayı planladığı gözlem noktaları cumartesi günü Türkiye tarafından sert bir dille eleştirildi.

Anadolu Ajansı'na bir açıklama yapan Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Ben bu önlemlerin zaten karışık olan bir durumu daha da karışık hale getireceğini düşünüyorum” dedi.

Birkaç gün önce ABD Genelkurmay Başkanı Joe Dunford ile olan görüşmesinde bu konuyu gündeme getirdiklerini hatırlatan Akar, “Amerikalı yetkililere bu husustaki rahatsızlığımızı defalarca ilettik” diye konuştu.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Washington yönetiminin Suriye’nin Türkiye ile olan kuzey sınırı boyunca kurulacak gözlem noktalarıyla Türklerle Washington’un YPG/PKK'lı müttefikleri arasındaki gerilimi en aza indirmeyi hedeflediğini aktardı.

Asıl amacın, PKK'nın Suriye yapılanması olarak kabul edilen YPG’nin de bir parçası olduğu SDG’nin “IŞİD’le olan savaştan çekilmemesi” olduğu Mattis tarafından açıkça ifade edildi.

"Karar Türkiye ile işbirliği çerçevesinde alındı"

Bu kararın Türkiye ile yakın işbirliği çerçevesinde alındığını söyleyen Mattis; “Bu noktalar, Türkiye'nin nerede olduklarını bilmeleri için gece gündüz çok iyi işaretlenmiş bir halde tutulacaktır” dedi.

Washington yönetimine bir kez daha PKK/YPG’ye verdiği desteği kesmesi hususunda çağrıda bulunan Hulusi Akar, gözlem noktalarının hiçbir işe yaramayacağını söyledi.

Akar şu ifadeyle sözlerini tamamladı: “Türkiye, meydana gelebilecek tehdit ve risklerle yüzleşmek adına sınırlarının diğer tarafında gerekli gördüğü tüm önlemleri almakta tereddüt etmeyecektir.”

Geçtiğimiz günlerde kuzey Suriye’deki YPG mevzilerinin Türkiye tarafından bombalanması sonrasında IŞİD’e karşı operasyonlarına ara verdiğini ilan eden SDG 11 Kasım’da operasyonlara tekrar devam edeceğini duyurmuştu.

ABD destekli YPG/PKK güçleri kuzeyindeki geniş bir bölgede yarı bağımsız bir yönetim kurdu. Türkiye ise bu yapılanmaya sert bir şekilde karşı çıkıyor.

Kaynak: Al Arabia, Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.