"Türkiye, Suriyeli sığınmacıları geri gönderme konusunda kararlı bir politika izliyor"

"Türkiye, Suriyeli sığınmacıları geri gönderme konusunda kararlı bir politika izliyor"

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Türkiye'nin düzensiz göç ve Suriyeli sığınmacıların geri gönderilmesi politikasına dair değerlendirmelerde bulundu.

Abdulkadir Selvi, "Türkiye düzensiz göç ve Suriyeli sığınmacıların geri gönderilmesi konusunda çok kararlı bir politika yürütüyor." dedi.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Türkiye'nin uyguladığı göç politikasını kaleme aldı.

"Özellikle İstanbul Valisi Davut Gül ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın attıkları adımların sonuçlarına" dikkati çeken Selvi şu ifadeleri kullandı:

"Bu yıl içinde artı 1 milyon Suriyeli sığınmacı daha geri gönderildi. Düzensiz göçle mücadele konusunda İstanbul Valisi Davut Gül ve İçişlerli Bakanı Ali Yerlikaya’nın çabaları sonuç vermeye başladı. Davut Gül, “Kısa süre içinde düzensiz göç İstanbul’un gündeminden çıkacak” dedi. Bakan Yerlikaya, “Ekim-kasım aylarında düzensiz göçle ilgili farklı şeyler konuşacak noktaya ulaşacağız” demişti.

İstanbul pilot bölge olacak ama ekim ayından itibaren Suriye’ye geri dönüşlerin hızlanması bekleniyor. Bunun için Erdoğan-Esed görüşmesi önemli olacak. Çünkü öncelik briket evlerden ziyade Suriyelilerin kendi evlerine dönüşünü sağlamak. Bizdeki Suriyelilerin önemli bölümünü Halep’ten gelenler oluşturuyor. Onların Halep’e güvenli bir şekilde dönüşünün sağlanması ve verilen güvencelerin takip edilmesi gerekiyor. Bu insanlar rejimin ve terör örgütlerinin kucağına bırakılamaz. O nedenle Türk ve Suriye askerinin koordinasyon içinde olacağı güvenlik noktaları oluşturulması gerekiyor. Suriye rejimi önşart olarak Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı bölgesindeki Türk askerinin çekilmesini ileri sürüyor ama bu son şart olur. Suriye topraklarındaki askeri varlığımız bizim müzakereye açık olmayan kırmızı çizgimiz.

Esed'le görüşme

Suriye ile ilişkilerin artık devlet başkanı düzeyine yükseltilmesi öngörülüyor. Hakan Fidan’ın MİT Başkanlığı döneminde istihbarat servisleri arasında kurulan ilişki Mevlüt Çavuşoğlu’nun Suriye Dışişleri Bakanı ile görüşmesiyle sonuçlanmıştı. Nisan-mayıs aylarına Erdoğan-Esed görüşmesi öngörülüyordu. Olmadı. Esed’in seçimleri Kılıçdaroğlu’nun kazanacağı düşüncesi mi etkili oldu bilemiyorum. Erdoğan seçimden zaferle çıkınca başta Biden olmak üzere dünya liderleri tebrik etmek için sıraya girmişti. Esed yaptığı hesabın yanlış olduğunu anlamıştır. Ama önünde ikinci bir fırsat var. Eğer Esed-Erdoğan görüşmesi gerçekleşirse iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi açısından kritik bir eşik aşılmış olur. Buna en çok Esed’in ihtiyacı var."

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.