"Türkiye ve Esed rejimi istihbarat başkanları bir kez daha görüştü"

"Türkiye ve Esed rejimi istihbarat başkanları bir kez daha görüştü"

Türkiye ile Esed rejiminin istihbaratları arasında yeni bir görüşme gerçekleştirdiği iddia edildi.

İddia, Fransa merkezli "Intelligence Online" tarafından ileri sürüldü.

Sitede yer alan habere göre Rusya'nın gerçekleştirdiği ara buluculuk neticesinde, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan ve Esed rejiminin istihbarat şefi Ali Memluk bir araya geldi.

Görüşmede büyük bir ilerleme kaydedilemese de tarafların karşılıklı olarak taleplerini dile getirdiği ve ilk temas niteliğindeki görüşmenin uzun soluklu müzakerelere kapı aralayabileceği ifade edildi.

Taraflar, görüşmeye dair iddia hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.

Arap basını, Ağustos ayı sonunda Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan ile Beşar Esed rejimi istihbarat şefi Ali Memlük arasında Rusya'nın başkenti Moskova'da bir görüşme gerçekleştirildiğini de iddia etmişti.

Türkiye ile rejim arasında müzakerelere ve olası bir normalleşmeye dair açıklamalar bir süredir gündemdeydi.

Normalleşme ihtimaline dair iddialar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 19 Ağustos günü yaptığı açıklamalarla kesinlik kazanmıştı:

Erdoğan şunları söylemişti:

"Temennim odur ki inşallah önümüzdeki dönemle ilgili Suriye'de hem anayasa bir an önce yapılır, bu iş sağlama bağlanır hem de halkın bütün bu noktadaki sıkıntılarını giderecek adımlar atılır. Şu anda oradan hicret edenler, iltica edenlerin ağırlığı bize geldi. 4 milyon insanı biz ülkemizde ağırlıyoruz. Bütün bunları ağırlarken rejimle sürekli savaş halinde olalım diye mi bunu yapıyoruz? Hayır. Suriye halkıyla özellikle inanç değerleri noktasındaki bağlarımız sebebiyle bunu yapıyoruz. Bundan sonraki süreç belki çok daha hayırlı olacaktır.

(...)

Şunu bir defa bilmemiz, kabullenmemiz gerekir. Devletler arasında hiçbir zaman siyasi diyalog veya diplomasi kesip atılamaz. Her zaman her an bu tür diyaloglar olur, olmalıdır.

(...)

Suriye ile daha ileri seviyede adımları temin etmemiz gerekiyor. Bu adımları atmak suretiyle, tüm bölgede yani İslam dünyasının bizim komşularımızla olan bu bölgesinde inşallah birçok oyunu biz bozarız."

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.