Türkiye'den İsrail'in Yahudi yerleşimi projesine kınama

Türkiye'den İsrail'in Yahudi yerleşimi projesine kınama

Dışişleri Bakanlığınca yapılan açıklamada İsrail makamlarının yasadışı yerleşim faaliyetlerini artırması kınandı.

Türkiye, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yerlerinde yeni konut inşa etme çabalarını kınadı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"İsrail makamlarının yasadışı yerleşim faaliyetlerini artırmasını ve Batı Şeria’nın en az 19 beldesinde 4.500 birimlik yeni yasadışı yerleşim yeri inşa edilmesi yönünde açıklanan planları kınıyoruz.

İsrail Hükümeti’nin attığı, kalıcı barış zeminine ciddi zararlar veren, uluslararası hukuka ve yerleşik BM parametrelerine tamamen aykırı bu adımlar kabul edilemez.

Türkiye, 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, coğrafi bütünlüğe sahip, bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti’nin vücut bulmasına yönelik, iki devletli çözüm çabalarını desteklemeye devam edecektir."

İsrail hükümeti dün Batı Şeria'daki bazı Yahudi yerleşim yerlerinde 4 bin 500 konut inşa etme planlarının olduğunu açıklamıştı.

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçen yıl hükümeti kurarken Dindar Siyonist Partisi lideri Bezalel Smotrich'e verdiği sözlerden birini daha yerine getirdi.

Kendisi de bir yerleşimci olan Smotrich'e Batı Şeria'da yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin inşasında planlama süreci prosedürlerinin sorumluluğu verildi. Bugüne dek söz konusu prosedürün sorumluluğu İsrail Başbakanı ve Savunma Bakanına aitti.

Bu durumun Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yerlerinin daha fazla genişlemesi ve konut sayılarının artmasıyla sonuçlanacağı düşünülüyor. İsrail halihazırda Yahudi yerleşim yerlerinin kalkınması için yaklaşık olarak 1 milyar dolarlık bir bütçe ayırmıştı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum