Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna operasyonu öncesi ABD'den 'IŞİD' açıklaması

Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna operasyonu öncesi ABD'den 'IŞİD' açıklaması

ABD Savunma Bakanlığı Başmüfettişliği raporuna göre, IŞİD'in Irak’ta yeteneklerini güçlendirerek, Suriye’de yeniden ortaya çıktığı belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Başmüfettişliği raporuna göre, IŞİD'in, Irak’ta yeteneklerini güçlendirerek, Suriye’de yeniden ortaya çıktığı belirtildi.

AFP’nin haberine göre raporda, IŞİD'in Irak ve Suriye’de eski gücünü kaybetmesine rağmen, Irak’taki silahlı yeteneklerini güçlendirdiği ve Suriye’deki faaliyetlerine devam ettiği bilgisi yer aldı.

Raporda, örgüt militanlarının her iki ülkede de bir araya gelip operasyonlar gerçekleştirdiği aktarılırken, bunun sebebinin ise yerel güçlerin uzun vadeli olarak operasyonlara devam edemediği ve aynı anda birden fazla operasyon gerçekleştiremeyerek bölgeyi koruyamadığı belirtildi.

Raporda, IŞİD'in Suriye’de yeniden ortaya çıkışının kısmen ABD yönetiminin bölgeden çekilmesi kararı ile ilişkili olduğu belirtilirken, bu durumun ana omurgasını PKK'nın Suriye yapılanması YPG'nin oluşturduğu ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) daha fazla askeri eğitim ve ekipman talep etmesi durumu ile doğru orantılı olduğu aktarıldı.

SDG, 23 Mart 2019’da ABD liderliğindeki koalisyonun desteği ile aylarca süren savaşın ardından Deyrizor'un Bağuz kasabasında IŞİD'in varlığının sonlandırıldığını duyurmuştu.

Suriye’nin doğusundaki savaşın sona ermesi ile SDG, örgüt ile mücadelede yeni bir aşamaya geçildiğini ilan ederek, koalisyon güçleri ile koordineli olarak IŞİD'in uyuyan hücrelerine yönelik mücadeleyi sürdüreceğini aktardı.

İç savaşın patlak verdiği Suriye’de geniş bir bölgeyi kontrol eden ve daha sonra ağır kayıplar yaşayan IŞİD, Suriye’nin çöl bölgesi ve Humus’un doğu kırsalından Irak sınırına yakın noktalarda uyuyan hücreler aracılığıyla faaliyetlerini sürdürüyor.

IŞİD'in ortadan kaldırılmasının, örgütün uyuyan hücrelerinin “kökünün kazındığı” anlamına gelmediğini vurgulayan analistler ve askeri uzmanlar, Suriye çölüne çekilen unsurların büyük tehlike arz ettiğini belirtiyor.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.