Ukrayna hükümeti yolsuzluklarla gündemde

Ukrayna hükümeti yolsuzluklarla gündemde

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'ya karşı savaşın arka plana ittiği ülkenin yolsuzluğa müsamaha gösterilmeyeceğini belirtti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, bu hafta içinde ülkenin kronik sorunu olan yolsuzluğun ortadan kaldırılmasına yönelik önemli kararlar alınacağı sözünü verdi.

Euronews'in haberine göre, Zelenskiy gece yaptığı video konuşmasında, "Şunun net olmasını istiyorum: geçmişte olduğu gibi, devlet kurumlarına yakın çeşitli insanların ya da tüm hayatlarını bir sandalyenin peşinde geçirenlerin yaşam tarzına geri dönüş olmayacak" dedi.

Devletin yönetim şeklini değiştirme vaadiyle 2019'da ezici bir çoğunlukla seçilen Zelenskiy, bu hafta içinde alınacak kararlar için "Şu anda bunları kamuoyuna açıklamak istemiyorum, ancak her şey adil olacak." ifadelerini kullandı.

Zelenskiy'nin taahhüdü, üst kademelerde yolsuzluk yapıldığı iddialarının ortasında geldi. İddialara dayanak oluşturan bir raporda yetkililerin işgale karşı ulusal birliği teşvik etmelerine rağmen, askeri tedarikte şüpheli uygulamalarda bulunduğuna dikkat çekiliyor.

Bir bakan istifa etti

Zelenskiy, hükümetinin rüşvet aldığı iddialarına ilişkin bir soruşturmanın ardından bir bakan yardımcısının istifasını kabul ettiğini söyledi, ancak yetkilinin kimliğini açıklamadı. Çıkan haberlerde ise bölgesel kalkınma bakan yardımcısı Vasyl Lozinskiy'nin rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltına alındığı belirtildi.

Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov da bir gazetenin ordunun yüksek fiyatlarla gıda temin ettiğini iddia etmesinin ardından yolsuzluğa yeniden odaklandı.

Bakanlığın "yanlış" olarak nitelendirdiği iddialarla ilgili olarak bir parlamento komitesinden soruşturması başlatması istendi.

Yolsuzluk sıralaması

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2021 yılı yolsuzluk algılama sıralamasında, uzun bir yolsuzluk ve sallantılı yönetim geçmişi olan Ukrayna 180 ülke arasında 122inci sırada yer aldı. Aynı listede Rusya 136ıncı, Türkiye ise 96ıncı sırada bulunuyor.

Geçen yıl Ukrayna'ya adaylık statüsü veren Avrupa Birliği de üyelik için yolsuzlukla mücadele reformlarını temel şartlarından biri haline getirmişti.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.