Ukrayna'dan eli silah tutacak Rus erkeklerine giriş yasağı

Ukrayna'dan eli silah tutacak Rus erkeklerine giriş yasağı

Kerç Boğazı'nda yaşanan krizin ardından Ukrayna, 16 ile 60 yaş aralığındaki Rus erkeklerin ülkeye girişine yasak getirdi.

Ukrayna, 10 bölgede ilan ettiği sıkıyönetim kapsamında 16 ile 60 yaş arasındaki Rus erkeklerin ülkeye girişini yasakladı. Sadece cenaze sebebiyle yapılan seyahatler gibi "insani hallerde" yasağa istisna getirilecek.

Rus erkeklerle ilgili ülkeye giriş yasağını Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko açıkladı.

Kiev yönetimi bu hafta içerisinde sınır bölgelerinde sıkıyönetim ilan etmişti. Sıkıyönetim, Rusya'ya kara sınırı ile Karadeniz ve Azak Denizi'ne kıyısı olan 10 bölgede 30 gün boyunca geçerli olacak. Yasağın sıkıyönetim boyunca geçerli olacağı belirtildi.

Amaç olası Rus milis gücünü engellemek

Poroşenko insani durumlar dışında Rusya'dan erkeklerin ülkeyi ziyaretine sınırlama getirildiğini vurguladı. Bu önlemi, Rusya'nın topraklarında özel ordular kurmasının önüne geçmek için aldıklarını söyledi.

Poroşenko, "16-60 yaş Rus erkeklerinin girişini kısıtlayarak, aslında Rus ordusunun temsilcisi olanların ülkemizde özel birlikler kurmalarını önlemeliyiz." dedi.

Ukrayna'nın hamlesi Rusya'nın Ukrayna sınırında askeri varlığını artırmaya başladığı yönündeki haberlerin ardından geldi.

Ukrayna: Uluslararası hukukun pervasızca ihlali

Rusya, Pazar günü Karadeniz'de içinde 24 denizci bulunan üç Ukrayna teknesine el koydu. Ukrayna yetkilileri bunun "uluslararası hukukun pervasızca ihlali olduğunu" söylüyor. Rusya ise teknelerin karasularını ihlal ettiğini açıklamıştı.

Yaşananlar bölgede, Rusya'nın Kırım'ı 2014 yılında ilhak etmesinden bu yana yaşanan en tehlikeli gerginlik.

Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Nisan 2014'te Ukrayna'nın doğusundaki bölgelerde milis güçleri oluşturmuşlardı.

Ukrayna yönetimi milislerin Rusya'dan geçen güçlerce desteklendiğini vurguluyor, Rusya bu iddiaları reddediyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.