UNAMA, Afganistan'daki sivil kayıpları raporunu yayınladı

UNAMA, Afganistan'daki sivil kayıpları raporunu yayınladı

Birleşmiş Milletler'in Afganistan misyonu UNAMA, ülkedeki sivil kayıplarına dair raporunu yayınladı.

Birleşmiş Milletler'in Afganistan misyonu UNAMA, ülkedeki sivil kayıplarına dair raporunu yayınladı. Raporda Afganistan'daki sivil kayıplarının bir numaralı sorumlusu olarak Taliban gösterildi.

2018'in ilk ayında hava saldırılarında ölen yahut yaralanan sivillerin yüzde 39 arttığı ifade edilen açıklamada, sivil kayıplarının aşırı seviyeye çıktığı vurgulandı. Bu süreçte 649 sivilin hava saldırılarında öldürüldüğü belirlendi. Bu, ülkede sivil kayıp raporunun tutulduğu 2009 yılından beri gözlenen en yüksek rakam oldu.

Ocak-Eylül ayları arasını ele alan rapora göre, 8 aylık dönemde 2798 sivil ölürken 5252 sivil yaralandı. Sivil kayıplarından yüzde 35 ile Taliban, yüzde 25 ile IŞİD yapılanması sorumlu tutuldu. Taliban bu konuda kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti.

Kabil hükümeti güçlerinin ise sivillere yönelik 761 ölüm ve 992 yaralanmadan sorumlu olduğu belirtildi.

İki taraf arasında yaşanan çatışmalarda öldürülen sivillerin syısının ise 605 olduğu dile getirildi.

UNAMA'ya göre sivil ölümlerinin çoğu el yapımı patlayıcılar ve canlı bomba saldırıları sonucunda gerçekleşti.

Rapora göre, 714 sivil canlı bomba saldırıları nedeniyle yaşamını yitirdi. Taliban, Ağustos ve Eylül aylarında yalnızca bir canlı bomba saldırısı gerçekleştirdiğini açıklamıştı. El yapımı patlayıcılar sebebiyle öldüğü iddia edilen sivillerin sayısı ise 1065.

Rapordaki rakamlar diğer ifadelerle örtüşmüyor

UNAMA'nın sivil kayıplarına dair raporu, diğer bağımsız kaynakların ve saha araştırmacılarının ifadeleri ile örtüşmüyor. ABD'nin sivillere yönelik saldırıları da, birçoğu izole bölgelerde gerçekleştiği için çoğunlukla raporlara yansımıyor.

Afganistan'da ABD birliklerinin genel komutanı olan John Nicholson'un yerine geçtiğimiz ay Scott Miller göreve başlamıştı.

Yerel kaynaklar, Miller'ın göreve başlamasıyla sahada sivilleri hedef alan ABD saldırılarında artış gözlendiğini rapor ediyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.