UNICEF: Bangladeş'te 19 milyon çocuğun hayatı tehlikede

UNICEF: Bangladeş'te 19 milyon çocuğun hayatı tehlikede

Bangladeş'teki iklim değişikliğine bağlı felaketler, 19 milyondan fazla çocuğun hayatını ve geleceğini tehdit ediyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) yaptığı açıklamada, Güney Asya ülkelerinin iklime uyum sağlama yeteneğini geliştirmesine rağmen Bangladeş'teki iklim değişikliğine bağlı felaketlerin 19 milyondan fazla çocuğun hayatını ve geleceğini tehdit ettiğini söyledi.

UNICEF raporuna göre, düz arazi, nüfus yoğunluğu ve zayıf altyapının Bangladeş'i sel, kasırga ve iklim değişikliğiyle ilişkili diğer çevresel değişikliklere karşı savunmasız bırakıyor.

‘Ufukta görünen fırtına: İklim değişikliği Bangladeş'teki çocukların geleceğini etkiliyor’ başlıklı raporda, yaklaşık 12 milyon çocuğun Bangladeş'teki nehir seviyelerinin sürekli olarak yükselmesi nedeniyle tehdit altında olduğu belirtildi.

Raporda, kıyı bölgelerinde yaşayan 4 buçuk milyon çocuğun sık sık kasırgalara, 3 milyon çocuğun ise çiftçi toplumların kuraklıktan etkilendiği bölgelerde yaşadığı belirtildi.

UNICEF Genel Direktörü Henrietta Faure “İklim değişikliği, Bangladeş ve dünya çapındaki çocukların hayatta kalması ve gelişimleri ile ilgili ülkelerdeki çok sayıdaki kazanımları ortadan kaldırabilir” diye konuştu.

Bangladeş’te yaşayan 6 milyon göçmenin nüfusu 2050’de ikiye katlanacağını gösteren araştırmaların bulunduğu raporda, yoksul Bangladeşlilerin evlerini boşaltmaları ve hayatlarını sürdürebilmek için başka bir yere göç etmek zorunda kalacaklarına dikkat çekildi.

UNICEF’ın Bangladeş temsilcisi Edouard Beigbeder “İklim değişikliği nedeniyle kırsaldaki aileler evlerinden göç ettikleri zaman, çocuklar çocukluklarını gerçekten kaybediyorlar. Sömürü ve istismar risklerine rağmen çalışma baskısının yanı sıra şehirlerde tehlike ve mahrumiyetle karşı karşıya kalıyorlar ” diye konuştu.

UNICEF'e göre Bangladeş'teki 160 milyonluk nüfusun yüzde 40'ını çocuklar oluşturuyor.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.