Ürdün ve Almanya'dan Filistin için iki devletli çözüm önerisi

Ürdün ve Almanya'dan Filistin için iki devletli çözüm önerisi

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ve Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın düzenlediği ortak basın toplantısında Filistin-İsrail çatışmasına son vermenin tek yolunun iki devletli çözüm olduğu konusunda hemfikir olduğu belirtildi.

Ürdün ve Almanya Dışişleri Bakanları, iki devletli çözümün Filistin-İsrail çatışmasında son vermenin tek yolu olduğu konusunda ülkelerinin hemfikir olduğunu dile getirdi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Alman mevkidaşı Heiko Maas ile Amman'daki Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen ortak basın toplantısında, “Filistin meselesi görüşmemizin ana gündeminde yer aldı. Ürdün ve Almanya, iki devletli çözümün Filistin-İsrail çatışmasını çözmenin anahtarı olduğu konusunda hemfikir. Almanya'nın bu konudaki sabit tutumunu ve çözüme ulaşma yönündeki çabalarını takdir ediyoruz” dedi.

Safedi, ülkesinin kapsamlı ve kalıcı bir barış istediğini, bunun olması için de işgalin sona ermesi ve 1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması gerektiğini vurguladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas ise, “Müzakere edilen iki devletli bir çözümün bu çatışmanın tek çözümü olduğu konusunda hala hemfikiriz. Ürdün'ün Kudüs'teki kutsal bölgelerin korunması ve çok sayıda Filistinli mülteciye kabulü konusundaki özel rolü nedeniyle Ortadoğu’ya yönelik herhangi bir barış planından özellikle etkilendiğini biliyoruz” dedi.

Ürdün ve Almanya Dışişleri Bakanları, Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’nın (UNRWA) önemini de vurguladı. Maas, “UNRWA'ya desteğin çok önemli olduğunu düşünüyoruz ve buna devam edeceğiz" derken, Safedi, "Ürdün ve Almanya, rolünü sürdürmesi gereken UNRWA'yı desteklemede ortaklar" yorumunda bulundu.

Geçen yıl UNRWA'ya 365 milyon dolarlık destekte bulunan ABD yönetimi, ajansa yönelik mali yardımlarını ağustos ayı sonunda tamamen durdurma kararı almıştı.

UNRWA, BM Genel Kurulu tarafından 1949'da Ürdün, Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze'deki yaklaşık 5 milyon Filistinli mülteciye eğitim ve sağlık hizmeti sunmak amacıyla kurulmuştu.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.