Venezuela muhalefet ile hükümet arasındaki müzakereler Oslo'da başlayacak

Venezuela muhalefet ile hükümet arasındaki müzakereler Oslo'da başlayacak

Venezuela hükümeti temsilcileri ile muhalifler, ülkedeki siyasi krize çözüm arayışı için Norveç'in başkenti Oslo'da müzakere masasına dönüyor.

Venezuela hükümeti temsilcileri ile muhalifler, ülkedeki siyasi krize çözüm arayışı için Norveç'in başkenti Oslo'da müzakere masasına dönüyor. Norveç hükümeti, görüşmenin gelecek hafta gerçekleşeceğini söyledi. Taraflar aybaşında da Norveçli yetkililerin aracılığıyla Oslo'da ön görüşmeler için bir araya gelmişti.

Gelecek hafta düzenlenecek görüşmelerle ilgili açıklama yapan Norveç Dışişleri Bakanlığı, müzakerelere 'Venezuela'daki ana siyasi aktörlerin' katılacağını söyledi. Açıklamada ayrıca, ülkedeki siyasi krize 'çözüm arayışlarına destek olunacağı' belirtildi. Venezuela'da muhalif lider Juan Guaido da, muhaliflerin "Norveç hükümeti ve rejim temsilcileri ile bir araya geleceğini" doğruladı.

Oslo'daki müzakerelerde Venezuela muhalefetini temsil edecek heyetin başında, Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Stalin Gonzalez ve Caracas'ın eski Belediye Başkanı Gerardo Blyde var. Her iki isim de aybaşındaki ön görüşmelerde hazır bulunmuştu. Venezuela hükümetini de, müzakerelerin ilk turuna da katılan İletişim Bakanı Jorge Rodriguez ve Miranda Valisi Hector Rodriguez'in temsil etmesi bekleniyor.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Twitter hesabından paylaştığı mesajda 'arabuluculuk çabaları' için Norveç'e teşekkür etti. Maduro, Oslo'daki delegasyonunun 'kapsamlı bir gündem için çalışmaya ve anlaşmalara imza atma yolunda adım atmaya hazır olduğunu' söyledi.

Protestocular görüşmeleri destekliyor mu?

İktidardaki Sosyalist Parti, müzakereleri desteklediklerini duyururken, muhalif Guaido ise daha temkinli yaklaşıyor.

Maduro'nın iktidarı bırakması için aylarca sokaklarda protesto gösterileri düzenleyenler ise Oslo'daki görüşmeler karşı çıktı. Protestocular, Devlet Başkanı Maduro'nun daha önce görüşmeleri 'iktidar koltuğunu korumaya yönelik zaman kazanma yolu' olarak kullandığını savunuyor.

Siyasi krize çözüm aranırken, ülkedeki yaşam koşulları da giderek kötüleşiyor.

Guaido, doğrudan Norveç görüşmelerine atıf yapmadı ama, destekçilerine 'muhalefetin geçmişte yapılan hataları tekrarlamayacağını' söyledi. Guaido, "2017'deki gibi sahte diyaloglarla bizi kandıramayacaklar. Biz bugün, bu yüzden sokaklardayız" dedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.