Venezuelalılar ülkelerini terk ediyor

Venezuelalılar ülkelerini terk ediyor

Venezuelalılar ülkelerindeki ekonomik krizden kaçmak için Avrupa ülkelerine sığınmak için başvuruyor. Başvuru sayısında başı İspanya çekiyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) açıkladığı verilere göre, son yıllarda Güney Amerika'dan İspanya'ya yapılan sığınma başvuruları Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden yapılanları geçti. Başvuruda bulunan milletler arasında Venezuelalılar birinci sırada.

DW'ye konuşan UNHCR Sözcüsü Jesus Vega, "Son üç yılda güvenliklerini sağlamak için İspanya'ya gelenler en çok Venezuela vatandaşları oldu" dedi. 2016 yılında 4 bin 200 ve 2017'de 10 bin 600 Venezuela vatandaşının İspanya'ya resmi sığınma başvurusunda bulunduğunu kaydeden Vega, bu yıl da şu ana kadar 12 bin 700 Venezuelalının İspanyol makamlarla aynı amaçla iletişime geçtiğini belirtti.

İspanya Sığınma ve Mülteci Ofisi (OAR) verilerine göre sığınma başvurusu yapanlar arasında ikinci sırada Kolombiyalılar ve üçüncü sırada Suriye vatandaşları bulunuyor.

Maduro sonrası artış

Avrupa İltica Destek Ofisi'nin (EASO) son raporuna göre Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun iktidara geldiği yılı takip eden 2014 yılında Avrupa Birliği (AB) ülkelerine sığınma başvurusunda bulunan Venezuela vatandaşlarının sayısı 100 olarak kayıtlara geçti. Ancak bu sayı 2017 yılında 12 bin 20'ye ulaştı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği 2 milyon 300 bin Venezuelalının yurtdışında yaşadığını ve bu kişilerden en az 1 milyon 600 bin kadarının 2015'ten sonra ülkelerini tek ettiğini tahmin ediyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.