"Wagner Türkiye'den silah almak istedi"

"Wagner Türkiye'den silah almak istedi"

İnternete sızdırılan ABD Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna'daki savaşa ilişkin onlarca gizli belgesi arasında Rus paralı asker grubu Wagner'in Türkiye'den silah ve teçhizat satın almaya çalıştığına dair iddialar da yer alıyor.

Washington Post gazetesinde yer alan habere göre, sızdırılan belgeler, ABD'nin Wagner'in iç planlarına erişim sağladığını ve Wagner Grubu'nun Türkiye'den silah satın almaya çalıştığını gösteriyor.

Haberde, sızdırılan onlarca belge arasında yer alan bir raporda, Wagner'in adının bir harf değişikliğiyle 'Vagner' şeklinde yazıldığı belirtilerek, "Vagner'in Mali ve Ukrayna'daki girişimleri için Türkiye'den silah ve teçhizat satın almak üzere Türk bağlantılarıyla bir araya geldiği" iddiasına yer veriliyor.

Raporda ayrıca Mali'nin geçici devlet başkanı Assimi Goïta'nın "Mali'nin Vagner adına Türkiye'den silah alabileceğini teyit ettiği" belirtiliyor.

"Sızan istihbarat, ABD'nin hasımları ve müttefiklerini gizlice dinlediğini ifşa ediyor" başlıklı Washington Post haberi şöyle devam ediyor:

"Rapora göre, Türk hükümetinin Wagner'in çabaları hakkında ne bildiği ya da bu çabaların sonuç verip vermediği belirsiz. Ancak bir NATO müttefikinin Ukrayna'ya karşı savaşında Rusya'ya yardım etmiş olabileceğinin ortaya çıkması, özellikle de Türkiye'nin İsveç'in Kuzey Atlantik askeri ittifak saflarına katılmasını engellemeye çalıştığı bir dönemde, zarar verici bir etki yaratabilir."

Gazete, Türk hükümetinden bir sözcünün yorum yapmayı reddettiğini, Mali'nin Washington Büyükelçiliği'nin ise yorum talebine yanıt vermediğini yazdı.

Sızdırılan istihbarat dosyasındaki diğer bazı belgeler gibi, Türkiye'nin de dahil olduğu toplantılarla ilgili raporun elektronik cihazlar ve dinleme teknolojileri yardımıyla yapılan “sinyal istihbaratı” yöntemiyle sağlandığı iddia edildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sızan belgelerle ilgili soruşturma başlattı.

Kaynak: BBC Türkçe

katki.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.