Yargı reformu oylamasının ardından İsrailliler yeniden sokaklara döküldü

Yargı reformu oylamasının ardından İsrailliler yeniden sokaklara döküldü

İsraillerin yargı reformuna karşı düzenlediği protestolarda en az 34 göstericinin gözaltına alındığı bildirildi.

İsrail meclisi Knesset'in ülkeyi ikiye bölen yargı reformunun önemli maddelerinden birini onaylamasının ardından halk yeniden sokaklara döküldü.

Binlerce İsrailli, onaylanan yargı reformunun önemli maddelerinden birini protesto etmek üzere dün Tel Aviv'de ve Meclisin önünde toplandı.

İsrail polisinin bazı yolları kapatan göstericilere tazyikli suyla müdahale etti. İsrail merkezli Haaretz gazetesine göre, meydana gelen olaylarda en az 34 protestocu polis tarafından gözaltına alındı.

Öte yandan bir sürücü, aracıyla göstericilerin oluşturduğu kalabalığın arasına dalması sonucu 3 kişi yaralandı. Görgü tanıkları sürücünün 'kasıtlı bir şekilde aracını kalabalığa doğru sürdüğünü' söyledi.

İsrail'in eski Başbakanı Ehud Olmert ise yargı reformunun önemli maddelerinden birinin onaylanmasının ardından "İsrail'in sivil bir savaşa doğru yelken açtığını" söyledi.

Meclis'te dün yargı reformunun kritik maddelerinden olarak görülen "uygunluk" maddesi 64 evet oyuyla kabul edildi.

Muhalefet ise oylamayı boykot etti. Oylamadan önce taraflar arasında uzlaşının sağlanması ve teklifin görüşülmesinin ertelenmesine dair girişimler ise başarısız oldu.

Yargı reformunun 5 kritik maddesinden biri olarak görülen "uygunluk" maddesi, İsrail Yüksek Mahkemesi'nin yapacağı uygunluk denetimlerinde usulü değiştirmeyi kapsıyor. Söz konusu maddenin onaylanmasıyla birlikte mahkemeye, İsrail hükümetinin veya idari makamların aldığı kararlara karşı "anayasal yasalara uygunluk" itirazı yapılamayacak.

Bu durum İsrail hükümetine yargı makamları karşısında bir üstünlük vermesi, kararların hukuk tarafından denetlenememesi sonucunu doğuracak.

Yasanın onaylanmasının İsrail'de tansiyonu artırması bekleniyor. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu Kan'ın anketine göre, İsraillilerin yüzde 46'sı tasarıya karşı çıkarken yüzde 35'i destekliyor. İsraillilerin yüzde 19'u da yasa değişikliğine karşı kararsız.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.