Yemen'de ayrılıkçılar Merkez Bankası'nın parasına el koydu

Yemen'de ayrılıkçılar Merkez Bankası'nın parasına el koydu

Yemen'de, Güney Geçiş Konseyi'ne bağlı silahlı birlikler, Aden kentindeki Merkez Bankası'na sevk edilen ve 'milyarlarca Riyal' olarak ifade edilen yüklü miktarda paraya el koydu.

Yemen Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri'nce (BAE) desteklenen Güney Geçiş Konseyi'ne (GGK) bağlı bir grubun paraların taşındığı 7 konteynere el koyduğu kaydedildi.

Taşınan paranın 64 milyar Yemen riyali olduğu ve Rusya'da basıldığı belirtilirken banka, paranın ne kadarına el konulduğuna dair detay vermedi.

Ancak BM tarafından tanınan hükümet, bu adımı korsanlık olarak nitelendirdi ve ağır sonuçları olacağı konusunda uyardı. Bir hükümet yetkilisi de alınan paraların bir askeri üsse götürüldüğünü dile getirdi.

Açıklamada, Merkez Bankası ile GGK arasında imzalanan anlaşma gereğince söz konusu grubun, konteynerlerin Aden Limanı'ndan Merkez Bankası binasına nakil işleminden sorumlu olduğu ifade edildi.

GGK'ya bağlı 'özerk yönetim' tarafından yapılan açıklamada ise ekonomi komitesinin, hükümet, petrol gelirlerinden elde edilen ve Aden'de elektrik hizmeti için kullanılan payı kendilerine ödeyinceye kadar konteynerlere el koyma kararı aldığı bildirildi.

Yemen riyali, dolar karşısında son bir buçuk yılın en büyük düşüşünü yaşıyor. Bir dolar, 740 Yemen riyalinden işlem görüyor.

Yemen'de İran destekli Şii Husiler, başkent Sana'nın kontrolünü elinde bulunduruyor. Husiler, Sünni gruplara karşı savaş halinde.

Suudi destekli hükümetle, BAE destekli GGK arasındaki paraya el koyma hadisesinin 'eski müttefik, yeni düşmanların' arasındaki gerilimi daha da arttıracağı yorumları yapılıyor.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.