Yemen’de Güney Geçiş Konseyi özerklikten vazgeçti

Yemen’de Güney Geçiş Konseyi özerklikten vazgeçti

Yemen'in güney kesiminde özerk bir yapılanma kurmayı amaçlayan Güney Geçiş Konseyi (GGK) özerklikten vazgeçtiklerini açıkladı.

Yemen'in güney kesiminde özerk bir yapılanma kurmayı amaçlayan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından desteklenen Güney Geçiş Konseyi (GGK) özerklikten vazgeçtiklerini açıkladı.

GGK Sözcüsü Nizar Heysem, grubun Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun Riyad Anlaşmasını uygulama çabalarını desteklemek için özerklikten vazgeçtiğini duyurdu.

Şarkul Evsat'ın haberine göre, Güney Geçiş Konseyi Sözcüsü Nizar Heysem yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Arap Koalisyonu’nun liderlerinin Riyad Anlaşmasını uygulama ve siyasi, askeri, insani ve kalkınma koşullarını iyileştirecek çözümlere ulaşma çabaları çerçevesinde, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri liderlerinin adımlarına cevaben iki kardeş ülkenin liderlerinin Riyad Anlaşması'nın hayata geçirilmesi, ülkede güvenlik ve istikrarın sağlanması ve Husi milislere karşı ortak bir mücadele çabalarını desteklemek ve aynı zamanda Güney eyaletlerinin gelişmesi amacıyla bu kararı aldık.

GGK özerklik ilanıyla, Riyad Anlaşması'nın uygulanması, 30 gün içinde kuzey ile güney arasında ortaklık temelinde yeni bir hükümet kurulması, Aden'e vali ve emniyet müdürü tayin edilmesi ve askeri güçlerin yerine emniyet güçlerinin getirilmesi gibi hedeflerini gerçekleştirdi. GGK, Arap Koalisyonu’nun Riyad Anlaşmasını uygulayabilmesi için özerklikten vazgeçmiştir."

Heysem açıklamasının devamında, “Bölgedeki İran müdahalesiyle ve terörist gruplarla savaşmak, aşırılık yanlısı faaliyetlerle mücadele etmek, aynı zamanda deniz nakliye hatları, Aden Körfezi ve Babu'l Mendeb Boğazı’nda güvenliği sağlamak, kaçakçılığı ve kişiler ve gruplar yoluyla kaos ihraç edilmesini önlemek gibi ortak hedeflerimizle tüm siyasi, askeri, ekonomik ve güvenlik seviyelerinde Arap Koalisyonu ile stratejik ortaklığımızın sürekliliğini ve derinleştiğini teyit ediyoruz” şeklinde konuştu.

Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen Güney Geçiş Konseyi (GGK), Nisan ayında ülkenin güneyinde özerklik ilan etmişti.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.