Yolsuzluğun askeri boyutu: Afganistan'ın 'hayali' askerleri

Yolsuzluğun askeri boyutu: Afganistan'ın 'hayali' askerleri

Afganistan'ın güneyindeki Gazni ilinde 1000'den fazla 'hayali polis' olduğu ifade edildi.

Afganistan'ın güneyindeki Gazni ilinde 1000'den fazla 'hayali polis' olduğu ifade edildi.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Afganistan'ın güneyinde büyük bölümü Taliban kontrolünde olan Gazni ilinde, Kabil hükümeti güçlerine bağlı olarak görülen hayali 1000'den fazla polis görev yapıyor.

Kabil yönetiminin Gazni vilayetindeki Emniyet Müdürü Ferid Maşal tarafından yapılan açıklamada, vilayetteki polis teşkilatında gerçekte var olmayan 1100 hayali polisin kaydının bulunduğunu, bu hayali askerlerin maaşı ve operasyonel masrafları üzerinden yolsuzluk yapıldığını öne sürdü.

İçişleri Bakanlığı: Bu kadar değil

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Necip Daniş tarafından yapılan açıklamadaysa Gazni Emniyet Müdürü'nün açıklamaları yalanlanmazken, durumun "bu boyutta olmadığı" ifade edildi.

Daniş açıklamasında, uzak il ve ilçelerde bu sorunun olduğunu kabul ederken, "ancak bu kadar büyük rakamlar olduğunu düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

"Yolsuzluklar sebebiyle askerler savaşamıyor"

Öte yandan Afganistan İçişleri Bakanı Veyis Ahmed Barmak, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ülkede yolsuzluğun çok büyük boyutlarda olduğuna dikkat çekti ve yapılan milyonlarca dolarlık yardıma rağmen hükümet güçlerinin gerekli ekipmanlardan yoksun olduğunu, bu sebeple askerlerin sahada Taliban karşısında başarısız olduğunu dile getirdi.

Afganistan'daki hayali askerlerin sayısının çok daha fazla olduğu düşünülüyor. Ülkede çatışma ortamından sonra en büyük sorun yolsuzluk olarak gösteriliyor. 

Hükümete yakın bazı kaynaklar ise ülkedeki asıl sorunun çatışma ortamı değil, yolsuzluk olduğunu dile getiriyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.