YSK'nın İstanbul kararı sonrası süreç nasıl işleyecek?

YSK'nın İstanbul kararı sonrası süreç nasıl işleyecek?

Yüksek Seçim Kurulu, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin itirazını haklı bularak İstanbul'da seçimlerin 23 Haziran'da yenilenmesine karar verdi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İstanbul kararına gerekçe olarak bazı sandık kurullarının, ilçe seçim kurullarınca kanuna aykırı oluşturulmasını ve bunun da seçimin sonucunu etkilemesini gösterdi. Kurul bu kararı, 4'e karşı 7 oyla aldı. 4 üye arasında YSK Başkanı Sadi Güven de var.

YSK, Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) İstanbul'un Maltepe ve Büyükçekmece ilçelerinde seçimlerin iptal edilmesine yönelik itirazını ise reddetti.

Kurulun bu ilçelerde seçimlerin iptali yönünde karar vermemesi durumunda sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi yenilenecek.

İmamoğlu'nun mazbatası iptal edilecek

AK Parti'nin olağanüstü başvurusunu karara bağlayan YSK'nın, seçimi iptal etmesi nedeniyle, 31 Mart'ta Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen CHP adayı Ekrem İmamoğlu'nun başkanlık mazbatası iptal edilecek ve yeni bir isim geçici belediye başkanı olarak görevlendirilecek. Seçimin iptali ile yeni seçim süreci de başlamış olacak.

YSK'nın daha önce, olağan itirazlar üzerine iptal kararı aldığı Artvin'in Yusufeli, Denizli'nin Honaz ve Kırıkkale'nin Keskin ilçelerinde seçimler 2 Haziran'da yenilenecek. İstanbul seçimleri, olağanüstü başvuru sonucu iptal edildiği için bu tarihte seçimin yapılması zorunluluğu bulunmuyor.

Yasa gereği 2 ay içinde seçim yapılması mümkün olduğu için YSK yeni bir tarih belirledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi 23 Haziran'da yenilenecek.

Aynı aday ve listelerle mi gidilecek?

YSK'nın yenilenen seçimlere ilişkin kararı uyarınca, 31 Mart'taki seçime katılan partilerin adayları yarışacak. Ancak ölüm, istifa gibi nedenlerle herhangi bir adayın seçime katılamaması halinde, seçim kurullarının belirleyeceği tarihe kadar yeni aday ismi bildirebilecek.

YSK kararı uyarınca, seçmen listeleri yenilenmeyecek. 31 Mart'ta yapılan seçimler için güncelleştirilmiş ve kesinleşmiş sandık seçmen listeleri aynen kullanılacak.

CHP: Tüm seçenekler masada

YSK'nın İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesi ve iptal edilmesi kararının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun başkanlığında Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplandı.

CHP yönetimi, bütün seçenekleri masaya yatırdı. Edinilen bilgiye göre, CHP, seçimleri boykot dahil, bütün seçenekleri değerlendiriyor.

CHP'den üst düzey bir kaynak "Boykot kararı alınabilir mi?" sorusuna "Tüm seçenekler masada, her olasılığı tartışıyoruz. Ama bu akşam (6 Mayıs) burada MYK bir karar almayacak. Yarın (7 Mayıs) Parti Meclisi ve milletvekilleri ile yapılacak toplantıda, bütün seçenekler görüşülecek ve karar oradan çıkacak. Boykot diyen de var, farklı bir kampanya yapıp seçime girelim diyen de var. Ama nihai karar yarınki toplantıda alınacak" bilgisini verdi.

Kılıçdaroğlu, yarın Parti Meclisi üyeleri ve milletvekillerini, YSK'nın İstanbul kararı sonrası olağanüstü toplantıya çağırmıştı.

CHP'de seçimlerin boykot edilmesi kararını savunanlar olmasına karşın, böyle bir kararın alınmasının kolay olmayacağı ifade ediliyor. Parti kaynakları, YSK'nın seçimin iptali kararı öncesi, iptal halinde kendilerine boykot baskısı olabileceği ihtimalini değerlendiriyordu. CHP'de bazı yetkililer İstanbul'da boykot kararı alınmasının partinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki varlığının da sorgulanmasına yol açacağını, o nedenle boykot gibi önemli bir kararı almanın kolay olmayacağına dikkat çekiyorlardı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.