"Yunan milliyetçiliğini Arnavut ve Trabzon kökenliler kışkırtıyor"

"Yunan milliyetçiliğini Arnavut ve Trabzon kökenliler kışkırtıyor"

Ünlü Yunan Türkolog Dimitris Kiçikis Türk karşıtı Yunan milliyetçiliğini eleştirerek bu akımı Arnavut kökenli ve Trabzon başta olmak üzere Pontus göçmeni Yunanlıların kışkırttığını belirtti.

Ünlü Yunan akademisyen ve Türkolog Dimitris Kiçikis Yunanistan'daki Türk karşıtı Yunan milliyetçiliği furyasını eleştirerek bu akımın Yunanlıların yarıdan azını etkilediğini belirtti.

Kiçikis'in "Yunanistan'da Yunan aşırı milliyetçiliğini Arnavut kökenliler ve Trabzonlular başta olmak üzere Pontus göçmenleri yapıyor" sözleri tartışmaya neden oldu.

Arnavut kökenli ve Pontus göçmeni Yunanlıların daha sert tabiatlı insanlar olduğunu ifade eden Kiçikis, bu tabiatlarının da aşırı milliyetçilik şeklinde tezahür etmiş olabileceğini belirtti.

"Türk karşıtı yanlış milliyetçiliği bırakmalıar"

Kiçikis, Pontus göçmeni Yunanlılara dedelerinin toprakları olan Türkiye'nin Karadeniz bölgesini ziyaret edip oradaki halkla benzerliklerini görmelerini ve "Türk karşıtı yanlış milliyetçiliği bırakmalarını" tavsiye etti. 

Dimitris Kiçikis Ege ve İç Anadolu göçmeni Yunanlıların ise daha ılımlı insanlar olduğunu, Anadolu göçmeni olmayan Yunanlılardan Türk karşıtı olanların ise Arnavut ve Pontus kökenli Yunanlıların propagandalarından etkilendiğini belirtti.

Yunanistan'da nüfusun önemli bir kısmının Ortodoks Arnavut kökenli olup Ortodoksluk üzerinden tarihi seyir içerisinde Yunan etnik kimliğine geçiş yaptığı biliniyor. 

Ahali mübadelesi ve Yunanistan'a giden Pontus Rumları

1923'te imzalanan Lozan Anlaşması'nın ek sözleşmesi olan Ahali Mübadelesi Anlaşması'na göre Yunanistan'da Batı Trakya istisna edilerek Türk nüfus Türkiye'ye, Türkiye'de de İstanbul'un çoğu semtiyle İmroz (Gökçeada) ve Tenedos (Bozcaada) adaları istisna edilerek Rum (Yunan) nüfus Yunanistan'a gönderilecekti.

Anlaşmada Türk ve Rumların tanımları din üzerinden yapıldığından İç Anadolu'da yaşayan Karamanlis denilen, pek çoğu Rumca bilmeyen Türkçe ana dile sahip Ortodoks Hristiyanlar Yunanistan'a gönderildi.

Ancak Trabzon, Bayburt, Gümüşhane, Samsun, Kastamonu, Sinop gibi illerde yaşayan, Rum kökenli oldukları bilinen, kimisi hiç Türkçe bilmeyen Rumca ana dile sahip Müslümanlar Yunanistan'a gönderilmedi.

Yunanistan'dan gelen Müslüman nüfus arasında, özellikle Girit ve Makedonya tarihi coğrafyasının Yunanistan'da kalan Güney Makedonya bölgesinden gelenler arasında, Rumca ana dile sahip olup pek çoğu hiç Türkçe bilmeyenler çokça bulunmaktaydı.

Türkiye'den Rumların/Ortodoks Hristiyanların gönderilmesi 1923 bitmeden tamamlanırken Yunanistan'dan Türklerin /Müslümanların gönderilmesi 1924'e de sarktı. 

Mübadele sürecinde yaklaşık 500 bin Müslüman Yunanistan'dan Türkiye'ye, Türkiye'den yaklaşık 1 milyon 200 bin Ortodoks Hristiyan Yunanistan'a yerleştirildi. Dönemin şartları ve maddi imkansızlıklar nedeniyle pek çok kişi yolculuk esnasında büyük zorluklar çekti, hayatını kaybetti.

Dimitris Kiçikis kimdir?

2 Haziran 1935'te dünyaya gelen Dimitris Kiçikis'in ailesi zannedilenin aksine Anadolu göçmeni değildir, Limni adası kökenlidir. Babası Nikolas Kiçikis (1887-1978) politikayla da ilgilenen, Atina Üniversitesi'nde rektörlük yapan,1967 darbesinde darbecilerin sürgüne gönderdiği Yunanistan'ın en ünlü inşaat mühendisiydi. 

Dimitris Kiçikis babasının teşvikiyle Atina'daki üniversite eğitiminin ardından akademik alana yönelmiştir. Çalışmalarına Kanada'da devam etmeyi seçen Kiçikis Türkoloji ve uluslar arası ilişkiler üzerinde çalışmıştır. 1970'den bu yana Kanada'da Ottowa Üniversitesi'nde Türkoloji, jeopolitik ve uluslar arası ilişkiler alanında ders vermekte, zaman zaman Yunanistan ve Türkiye'yi ziyaret etmektedir.

'Türk-Yunan İmparatorluğu'

Dimitris Kiçikis en ünlü kitabı olan 'Türk-Yunan İmparatorluğu'nda Osmanlı Devleti'nin hem Türk hem de Doğu Roma'nın devamı olması ve çokça Rum nüfusu içermesi sebebiyle Yunan İmparatorluğu olduğunu işlemekte, Yunanistan'daki genel tezlerin aksine Rumların durumunun Osmanlı Devleti'nde iyi olduğunu belirtmektedir.

Kiçikis Osmanlı Devleti'nin Rumları Katolik Avrupalıların zorla Katolikleştirip asimile etmesinden koruduğunu da vurgulamaktadır.

Konfederasyon fikri

Dimitris Kiçikis Türkiye ve Yunanistan'ın birleşip bir konfederasyon devleti kurmasının iki ülkenin de, özellikle Yunanistan'ın çıkarına olduğunu savunmaktadır. Kiçikis'in fikirleri Yunan parlamentosunda da tartışılmıştır.

1980'li yıllarda Türkiye ziyaretlerini artıran Dimitris Kiçikis dönemin başbakanı Turgut Özal ile şahsi dostluk kurmuştur.

Özal cumhurbaşkanı olduğunda 1990'da Kiçikis Özal'ı Çankaya Köşkü'nde ziyaret etmiştir.

dimitri.jpg

Dimitris Kiçikis Çankaya Köşkü'nde, 1990

Dimitris Kiçikis'in Yunanistan'daki Türk karşıtı milliyetçiliği Arnavut kökenlilerle Trabzonlular başta olmak üzere Pontus göçmenlerinin kışkırttığını belirtmesinin Yunanistan'da yeni bir tartışmaya neden olması bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.