Yunanistan Türkiye'yi ABD'ye şikayet etti

Yunanistan Türkiye'yi ABD'ye şikayet etti

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ülkesini ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya Türkiye'nin doğalgaz arama faaliyetlerini şikayet etti.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ülkesini ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya Türkiye'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin egemenlik haklarını ihlal ettiğini söyledi.

Miçotakis, Ankara'nın Doğu Akdeniz'e Yavuz isimli doğalgaz arama gemisini göndermesinin ertesi günü yaptığı açıklamada "Türkiye'nin attığı son adımlar pervasız bir şekilde Kıbrıs'ın egemenlik haklarını ihlal etmektir" diye konuştu.

ABD'nin de Doğu Akdeniz'de çıkarı olduğunu belirten Miçotakis, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tek isteğinin apaçık ortada olan uluslararası hukukun uygulanması olduğunu öne sürdü. Yunan Başbakan ABD'den ağırlığını koyarak doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Türkiye arasında yükselen tansiyonu düşürmesini istedi.

Ortak açıklamada, ABD ve Yunanistan arasındaki işbirliğinin hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu vurgulayan Bakan Pompeo ise Doğu Akdeniz konusunda bir değerlendirmede bulunmadı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, daha önce kendileri tarafından bir İtalyan ve bir Fransız enerji şirketine doğal gaz arama lisansı verdikleri bölgeye Cuma günü Türkiye'nin sondaj gemisi göndermesine tepki göstermişti. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada Türkiye "uzun zamandır süren zorbalık taktikleri" ile suçlanmış ve sondaj gemilerini bölgeden çekmeye çağrılmıştı.

"Yavuz en kısa sürede sondaja başlayacak"

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Cumartesi sabahı Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Yavuz gemisinin Güzelyurt-1 isimli lokasyona ulaştığını ve en kısa sürede sondaja başlayacağını duyurdu.

Türkiye, Kıbrıs'ın petrol ve doğalgaz aradığı alanların bir kısmının, ya kendi kıta sahanlığında olduğunu ya da Kuzey Kıbrıs'ın Güney Kıbrıs ile eşit haklara sahip olduğu bölgelerde olduğunu söylüyor.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.