Yunanistan'da genel seçimi Miçotakis kazandı

Yunanistan'da genel seçimi Miçotakis kazandı

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in lideri olduğu Yeni Demokrasi Partisi (YDP) oyların yüzde 40,3'ünü alarak genel seçimi kazandı.

(Fotoğraf: Facebok / Kyriakos Mitsotakis)

Yunanistan’da 21 Mayıs'ta yapılan genel seçimlerin sonuçsuz kalması sonrası 35 gün sonra dün yeniden yapılan seçimi, Başbakan Kiryakos Miçotakis'in lideri olduğu Yeni Demokrasi Partisi (YDP) kazandı. YDP, oyların yüzde 40,3'ünü alarak 157 milletvekili çıkardı ve Parlamento'da çoğunluğu sağladı.

YDP bu sonuçla tek başına hükümeti kurabilecek.

Bu sonuçla Miçotakis, Yunanistan'da 1974'ten bu yana en büyük seçim zaferine imza atmış oldu.

Eski başbakan Aleksis Çipras liderliğindeki ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon'un (SYRİZA) oy oranı ise yüzde 18'in altında indi. Sadece 48 milletvekili çıkarabilen SYRİZA'nın seçimde en başarılı olduğu bölge Batı Trakya oldu.

Nikos Androulakis liderliğindeki Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) yüzde 12,3, Dimitris Koutsoubas liderliğindeki Komünist Parti (KKE) de yüzde 7,6 oy alarak Parlamento'ya girmeyi garantiledi.

PASOK 33, KKE 20 milletvekili çıkardı.

Yunanistan'da seçim barajı yüzde 3.

İlk sonuçlara göre 300 üyeli Parlamento'ya 8 parti girecek.

Vasilis Stingas liderliğindeki aşırı sağcı Spartalılar Partisi yüzde 4,7 oyla 12 Helen Çözümü Partisi yüzde 4,6 oyla 12, Dimitris Naçios liderliğindeki aşırı milliyetçi Zafer Partisi yüzde 3,6 oyla 10, SYRİZA'dan ayrılan eski Yunanistan Parlamentosu Başkanı Zoe Konstantpoulou liderliğindeki sol eğilimli Özgürlük Rotası Partisi de yüzde 3,1 oyla 8 milletvekili çıkardı.

Miçotakis: Daha iyi bir güne uyanacağız

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından yaptığı açıklamada “Yarın daha iyi bir güne uyanacağız” dedi.

Kiryakos Miçotakis, seçmenlere kendisine, önemli reformlar gerçekleştirmesi için verdikleri "güçlü yetki" için teşekkür etti, artık Avrupa'nın en güçlü merkez sağ partisinin lideri olduğunu söyledi.

Miçotakis'in bugün yeni kabinesini açıklaması bekleniyor.

Miçotakis'in Dışişleri Bakanlığına ılımlı açıklamalarıyla tanınan Yogios Gerapetritis'i, Savunma Bakanlığına eski Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ı, Ekonomi Bakanlığına da eski Avrupa Parlamentosu Üyesi Kostis Hadjidakis'!i getirmesi bekleniyor.

YDP, 21 Mayıs'ta yapılan seçimlerde yüzde 41’e yakın oy almış ancak nisbi seçim sistemi nedeniyle 146 milletvekili çıkarmış ve Parlamento'da çoğunluğu sağlayamamıştı.

Başbakan Miçotakis bu nedenle istediği gibi, tek başına hükümeti kuramamıştı.

Bugünkü seçimde ise nisbi seçim sistemi değil, birinci çıkacak partiye daha fazla avantaj sağlayan yeni bir sistem uygulanmıştı.

Kaynak: BBC Türkçe

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.