Yunanistan'daki kiliseler Ayasofya için yas tutuyor

Yunanistan'daki kiliseler Ayasofya için yas tutuyor

Müze statüsü kaldırılan Ayasofya’nın 86 yıl sonra bugün yeniden ibadete açılması üzerine Yunanistan’daki tüm kiliselerde gün boyunca yas tutuluyor.

Ayasofya’nın ibadete açılmasını tepkiyle karşılayan Yunanistan’da bugün tüm kiliselerde ‘yas günü’ ilan edildi. Kararı protesto amacıyla bayrakların yarıya indirilmesi ve tüm kilise çanlarının öğle vaktinde çalması planlanıyor.

Yunan Kilisesi lideri Atina Başpiskoposu Yeronimos, “Bugün tüm Hıristiyanlık için yas günü. Ayasofya inancımızın bir sembolü ve evrensel bir kültür anıtıdır” açıklamasında bulundu.

Yeronimos, bu gece özel bir ayin gerçekleştireceklerini ve Meryam Ana’yı onurlandırmak adına Akathist ilahisini söyleyeceklerini belirtti. Aynı ayin, 1453 yılında İstanbul'un Osmanlı tarafından fethi sırasında da gerçekleştirilmişti.

Öte yandan gün içinde çeşitli dini ve milliyetçi grupların Atina ve Selanik başta olmak üzere pek çok kentte protesto gösterileri gerçekleştirmesi bekleniyor.

İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453'ten 1934'e kadar cami olarak kullanılan, 86 yıl müze olarak kalan Ayasofya, bugün kılınacak cuma namazıyla yeniden ibadete açılıyor.

Ayasofya, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.