Yunanistan'dan Ayasofya'da Kuran okunmasına tepki

Yunanistan'dan Ayasofya'da Kuran okunmasına tepki

Yunanistan, İstanbul'un fethinin yıl dönümü dolayısıyla Ayasofya'da Kuran okunmasına tepkili.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, İstanbul'un fethinin yıl dönümü dolayısıyla Ayasofya'da Kuran okunmasına tepki gösterdi.

Euronews'in haberine göre, Ayasofya'da Kuran'dan ayetlerin okunmasının 'Hristiyanların dini duygularına hakaret' anlamına geldiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bugün, UNESCO tarafından 1935'ten beri müze olarak işlev gören, dünya mirası alanı olarak korunan ve küresel bir anıt olan Ayasofya'nın içinde Kur'an'dan pasajların okunması, sadece buranın anıt olarak tanımlanması adına kabul edilemez bir girişim değil, aynı zamanda dünyadaki Hristiyanların dini duygularına da bir hakarettir. Bu eylem uluslararası topluma hakarettir ve bir kez daha Türkiye'yi ifşa etmektedir. Türkiye, hem Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesine hem de üyesi olduğu UNESCO'ya saygı göstermekle yükümlüdür."

Ankara'yı iç (siyasi) menfaatleri geri planda tutmaya çağıran açıklamanın devamında şöyle denildi:

"Türkiye'yi bir kez daha uluslararası yükümlülüklerine saygı göstermeye ve iç menfaatleri, Ayasofya kadar önemli bir anıtın çok ayrıcalıklı olan koruyucusu olma rolünün önüne koymayı bırakmaya çağırıyoruz. Ayasofya tüm insanlığa aittir."

"Yunanistan’ı tarihsel komplekslerinden arınmaya davet ediyoruz "

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan'ın Ayasofya’da Fetih suresi okunmasına ilişkin açıklamasına yazılı cevap verdi.

Bakanlık Sözcüsü Aksoy, cevabında, "Ayasofya, Türkiye’nin ve insanlığın önemli bir değeri olarak kalacak ve korunmaya devam edilecektir." ifadelerine yer verdi.

Sözcü "Yunanistan’ı tarihsel komplekslerinden arınmaya davet ediyoruz." dedi.

İstanbul'un fethinin 567. yıl dönümü kutlamaları nedeniyle Ayasofya'da düzenlenen "Fetih Şöleni"nde, Fetih Suresi okunmuştu. Etkinlikte, daha sonra Fetih Duası okunmuş ve duaya Cumhurbaşkanı Erdoğan da eşlik etmişti.

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.