Yüzlerce Yahudi, polis korumasında Mescid-i Aksa'ya girdi

Yüzlerce Yahudi, polis korumasında Mescid-i Aksa'ya girdi

Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya aşırı milliyetçi Yahudilerin polis eşliğinde girmesinin ardından İsrailli güvenlik güçleri ve Müslümanlar arasında arbede yaşandı.

İsrail polisi, ‘Kudüs’ün birleştirilmesi’ yıl dönümüne denk geldiği gerekçesiyle son 30 yıldır ilk defa Ramazan ayının son günlerinde Yahudileri Mescid-i Aksa’ya soktu. Aşırı milliyetçi Yahudilerin caminin avlusuna girmesi, camideki Müslümanları öfkelendirdi.

İsrail polisine göre Mescid-i Aksa’nın içinde ibadet eden Müslümanlar tekbir getirerek İsrail polisine sandalye ve taş atarak karşı koydu.

Polis, Yahudilerin içeriye girmesi için Mescid-i Aksa’daki Müslümanları kuvvet kullanarak gece yarısı dışarı çıkardı. Mescid-i Aksa’dan Müslümanların çıkarılmasının ardından 400’den fazla Yahudi yerleşimci, Milletvekili Yehuda Glick ile birlikte Mescid-i Aksa’ya girdi.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, İsrail polisinin, protestocuları dağıtmak için plastik mermiler, ses bombaları ve biber gazı kullandığını ve iki kişiyi gözaltına aldığını bildirdi.

Filistin Evkaf ve Din İşleri Bakanlığı da, polisin Müslümanları zorla Mescidi Aksa’dan çıkarmasını kınayarak bu müdahalenin dünyadaki bütün Müslümanların inançlarına saygısızlık olduğunu söyledi. Evkaf Bakanlığı, uluslararası toplum ve insan hakları teşkilatlarına İsrail’in ibadetlerini yapan insanlara bu zulmü durdurması çağrısı yaptı. 

İsrail devlet televizyonu KAN ise, ‘Kudüs'ün birleştirmesi’ yıl dönümü vesilesiyle Yahudilerin Ramazan ayının son on günü Tapınak Dağı avlusuna girmesine ilk kez izin verdiğini duyurdu.

Doğu Kudüs'ü 1967'de işgal eden İsrail, 2 Haziran 1981'de burayı ilhak etti. İsrailli Yahudiler bundan 52 yıl önce gerçekleşen işgale ‘Kudüs'ün birleştirmesi’ ismini vererek bunu kutluyor.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.