Zelenskiy, tıkanan mali yardımları yeniden harekete geçirmek için ABD'de

Zelenskiy, tıkanan mali yardımları yeniden harekete geçirmek için ABD'de

Rusya, Biden ve Zelenskiy'nin ABD'de bir araya geldiği görüşmeleri 'dikkatli bir şekilde' takip ettiğini belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden ile Ukraynalı lider Volodimir Zelenskiy arasında Washington'da yapılacak görüşme öncesinde Kremlin, ABD'nin Ukrayna'ya yapacağı her türlü yardımın bir "fiyasko" olacağını söyledi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, iki liderin Salı günü bir araya geleceği sırada Moskova'nın da gelişmeleri "büyük bir dikkatle" izlediğini söyledi.

Zelenskiy'nin ziyareti, Rusya'ya karşı savaşan Ukrayna'nın askeri desteğini sürdürmesi için ABD'li kanun yapıcılara yaptığı son ricanın bir parçası.

Ukraynalı lider Beyaz Saray ve Capitol Hill'i ziyaret ederken, Biden'ın Ukrayna ve İsrail için milyarlarca dolarlık ek yardım talebi Kongre'de ciddi bir tıkanma riskiyle karşı karşıya.

Peskov Salı günü Moskova'da düzenlenen bir basın toplantısında yaptığı konuşmada, Ukrayna'ya akıtılan on milyarlarca doların savaş alanında başarı kazanmasına yardımcı olmadığını söyledi.

Peskov, "Ukrayna'ya pompalanmak istenen on milyarlarca dolar da aynı fiyaskoya doğru gidiyor." dedi.

Kremlin sözcüsü, toplantının sonucunun Ukrayna'daki cephe hattında durumu ya da Rusya'nın ülkedeki "özel askeri operasyonunun" ilerleyişini değiştirmeyeceğini söyledi.

Zelenskiy'nin otoritesinin, hükümetinin devam eden savaştaki "başarısızlıkları" nedeniyle zayıfladığını da sözlerine ekledi.

Rusya'nın kazancı

Zelenskiy Pazartesi günü yaptığı açıklamada Ukrayna'ya destek verilmemesi halinde bunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "ekmeğine yağ süreceği" uyarısında bulundu.

Zelenskiy, Washington DC'deki Ulusal Savunma Üniversitesi'nde askerlere hitaben yaptığı konuşmada, "Size karşı dürüst olacağım dostlar. Capitol Hill'de çözülmemiş sorunlardan ilham alan biri varsa, o da Putin ve onun hasta ekibidir" dedi.

Zelenskiy ve Biden, Rusya'nın Şubat 2022'de başlattığı işgale karşı Ukrayna'ya yardım etmenin her iki ülkenin de ortak çıkarına olduğunu savunurken, Ukrayna'ya yardım desteği ABD'de siyasi engellere takılıyor.

İki lider görüşmeler sırasında, öncelikle Ukrayna ve İsrail'e odaklanan askeri yardım planına destek toplamanın bir yolunu tartışmayı planlıyor.

ABD Kongresi, Rusya'nın işgali başlatmasından bu yana Ukrayna'ya 110 milyar dolardan fazla güvenlik yardımı yapılmasını onayladı ancak Cumhuriyetçi Parti'nin Ocak ayında Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde etmesinden bu yana yeni fonları onaylanmadı.

Biden, Kongre'den İsrail ve "diğer konular" için daha fazla fon içeren 110 milyar dolarlık daha büyük bir paketin parçası olarak Ukrayna'ya 61.4 milyar dolarlık ek bir desteği onaylamasını istedi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum