Zelenskiy yabancı savaşçılara Ukrayna vatandaşlığı vermeyi planlıyor

Zelenskiy yabancı savaşçılara Ukrayna vatandaşlığı vermeyi planlıyor

ABD ve Batılı müttefiklerin milyarlarca dolarlık askeri yardımına rağmen Kiev yönetimi Rus işgaline karşı ciddi bir ilerleme kaydedebilmiş değil.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Pazartesi günü, ülkesinde Rusya'ya karşı savaşan yabancıların Ukrayna vatandaşlığı alabilmelerinin önünü açabilecek yasa taslağını açıkladı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlangıcında binlerce yabancı, ülkenin kontrolünü ele geçirmeye ve Ukrayna liderliğini devirmeye çalışan Moskova güçlerini savuşturmaya yardım etmek için ülkeye akın etmişti.

Zelenskiy sosyal medya paylaşımında, "Ukrayna'yı savunmak için silahlanan yabancı gönüllüler, Ukrayna'nın özgürlüğü için kendi vatanlarıymış gibi savaşan herkes. Ve Ukrayna onlar için böyle olacak." dedi.

Zelensky, Ukraynalıların Rusya hariç olmak üzere diğer ülkelerden çifte vatandaşlık kazanmalarına resmen izin verecek yeni yasa teklifini duyurdu.

Zelenskiy ayrıca ayrıntı vermeden "Rusya Federasyonu'nun tarihsel olarak Ukraynalıların yaşadığı toprakları hakkında" başlıklı bir kararname imzaladığını söyledi.

Belgenin amacının "Ukrayna'nın geleceği için tarihi geçmişle ilgili hakikatin yeniden tesis edilmesini" ilerletmek olduğunu söyledi.

Batı'dan tedarik edilen çok sayıda silahın yanı sıra Kiev, cephede kendi güçlerinin yanında savaşan bir dizi ülkeden binlerce vatandaşı da kabul etti.

Bunların arasında Belaruslu ve Ruslardan oluşan birlikler de savaşa katıldı. Rus güçleri de Belarus topraklarından Ukrayna'ya saldırdığı için her iki ülke de Kiev tarafından "saldırgan ülkeler" olarak görülüyor.

Ancak Ukrayna son dönemde ABD ve Batılı müttefiklerin milyarlarca dolarlık askeri desteğine rağmen Rusya karşısında ilerleme kaydedemedi.

Kaynak: Mepa News, AFP

tg.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.