Omar Suleiman

Omar Suleiman

İsrail algı cephesindeki savaşı kaybetti

İsrail algı cephesindeki savaşı kaybetti

Batılı medya devlerinin değil, Instagram reelslerinin, TikTok videolarının ve YouTube kısa filmlerinin hakim olduğu yeni medya ortamında, İsrail'in kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde devam eden savaşı televizyonda yayınlanmanın ötesinde bir anlam taşıyor.

Dünyanın dört bir yanındaki izleyiciler ve özellikle de gençler, İsrail'in Filistin yerleşim bölgesini ayrım gözetmeksizin bombalamasının yol açtığı yıkımı bir ayı aşkın süredir tercih ettikleri sosyal medya platformlarında gerçek zamanlı olarak izliyor. İnternet erişimi olan herkes bombaların parçaladığı bebeklerin, tonlarca betonun altında ezilen kadınların ve çocuklarının ölü bedenlerini kucaklayan annelerin sayısız videosunu gördü.

İsrail elbette kanlı savaşları ve onlarca yıllık işgaliyle ilgili anlatıyı kontrol etmek için her zamanki çabalarını -ve daha fazlasını- sürdürmeye devam ediyor.

Gazze'nin gerçeklerini dünyaya anlatmak için yorulmak bilmeden çalışan Filistinli gazetecileri "terörist" olarak damgalamaktan ve öldürmekten çekinmiyor. Gazetecileri Koruma Komitesi'ne göre İsrail sadece bu son savaş sırasında, çoğu doğrudan hedef alınarak düzenlenen hava saldırılarında olmak üzere en az 53 gazeteci ve medya çalışanını aile fertleriyle birlikte öldürdü. Al Jazeera Arabic'in Gazze Muhabiri Vail Dahduh da böyle bir saldırıda eşini, oğlunu, kızını ve torununu kaybetti. Yakınlarının ölüm haberini ise yayındayken aldı.

İsrail yabancı gazetecilerin Gazze'ye girmelerine ve gördüklerini özgürce aktarmalarına da izin vermiyor. CNN'den Fareed Zakaria geçtiğimiz günlerde İsrail ordusunun şu anda savaşın yerle bir ettiği Gazze Şeridi'ne sadece "yayınlamadan önce tüm materyal ve görüntüleri İsrail ordusunun incelemesine sunmayı" kabul eden yabancı gazetecilerin girmesine izin verdiğini itiraf etti. Zakaria CNN'in bu şartları "İsrail'in operasyonlarına sınırlı bir pencere açmak için" kabul ettiğini söyledi.

Ancak tüm bu çabalara rağmen, büyük ölçüde sosyal medya sayesinde, İsrail artık Filistin'deki uygulamalarıyla ilgili gerçekleri gizleyemiyor. Artık Filistin'le ilgili anlatıları ve kamuoyunu kontrol edemiyor. Ana akım medya, Batılı ve bir dereceye kadar küresel izleyicilerin Filistin'deki durum hakkında neye tanıklık edeceğine tek başına karar verme yeteneğini kaybederken, İsrail'in işgalinin acımasızlığı herkesin görebileceği şekilde gözler önüne serildi.

Artık sosyal medya kullanıcıları, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının anlatısını kontrol etmeye yönelik umutsuz girişimleriyle açıkça alay ediyor ve ana akım yayın organları tarafından papağan gibi tekrarlanan İsrail yalanlarını hızla ifşa ediyor. 29 Kasım'da sosyal medya platformlarında başlatılan #WeWontBeSilenced kampanyası, bu grafiğin ya da bir elin ağzı kapattığı ve diğer ele ya da bir postere ilgili bir mesajın yazıldığı bir resmin paylaşılmasını teşvik ediyor. Kampanya başlatıldığından bu yana tüm platformlarda yüz binlerce gösterim aldı ve sosyal medya hesapları yasak, sansür ve gözdağının etkilerini hissettikçe ilgi çekmeye devam edecek.

Halkla ilişkiler savaşını kaybettiğini bilen sadece İsrail değil, en büyük finansörü ve destekçisi de bunun farkında. Geçen hafta ilan edilen ve yakında sona erecek olan geçici ateşkes, ABD'nin de en az İsrail kadar çatışmayla ilgili kamuoyu görüşünün değişmesinden endişe duyduğunu ortaya koydu.

Politico'nun haberine göre Biden yönetiminden üst düzey yetkililer, geçici ateşkesin "gazetecilere Gazze'ye daha geniş erişim ve oradaki yıkımı daha fazla aydınlatma ve kamuoyunu İsrail'e yöneltme fırsatı vereceğinden" endişe duyuyor. Başka bir deyişle, ABD'li yetkililer bu bombardıman döneminin başlangıcından bu yana kamuoyunun ne yönde değiştiğinin farkındalar ve Gazze Şeridi'ne gazeteci akınının İsrail'in orada kendi izin ve destekleriyle gerçekleştirdiği soykırımı daha da açığa çıkarmasından endişe ediyorlar.

Ancak İsrail ve ABD, Gazze'ye yönelik son savaşı nedeniyle çok önemli olan söylemler savaşını kaybetmiş değil. Gazze'ye yönelik mevcut saldırı, İsrail'in medya söylemi ve kamuoyu üzerindeki zayıflayan hakimiyetini daha da hızlandırdı. Bu yılın Mart ayında, son şiddet olaylarının başlamasından aylar önce, Gallup ilk kez "Demokratların Ortadoğu'da İsraillilerden çok Filistinlilere sempati duyduğunu, yüzde 49'a karşı yüzde 38 olduğunu" ortaya koyan bir veri yayınladı. Demokratların sempatilerindeki bu değişim, İsrail-Filistin anlatısı üzerindeki ana akım medya tekelinin zayıfladığının bir göstergesidir. Bu arada, Cumhuriyetçi Parti'deki pek çok kişi de ABD-İsrail ilişkisini dış yardım açısından yeniden düşünmeye başladı. Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın "Önce Amerika" doktrini, birçok Cumhuriyetçinin İsrail'i düzenli askeri yardımlarla desteklemenin parti için bir dış politika önceliği olarak kalması gerekip gerekmediğini sorgulamasına neden oldu.

Facebook'un da sahibi olan Meta'nın 7 Ekim'den bu yana Filistinli sivillerin toplu katliamına dikkat çeken hesap ve paylaşımlara tepkisi büyük ölçüde sansür şeklinde oldu ve Filistin yanlısı içeriklerin yüzde 90'ından fazlasının silindiği bildirildi. Şimdi ise X'in (eski adıyla Twitter) İsrail'in halkla ilişkiler baskısına nasıl karşılık vereceği konusunda endişeler var.

Bu hafta X'in CEO'su Elon Musk İsrail'i ziyaret ederek Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. Propaganda turunun bir parçası olarak, Musk'ın uydu internet hizmeti Starlink'in Gazze'de yalnızca İsrail hükümetinin onayıyla kullanılabileceği konusunda bir anlaşmaya varıldı. İsrail işgali Gazze'ye su, elektrik, gıda, insani yardım ve şimdi de Musk'ın internet hizmetlerinin akışını elinde tutuyor ve kontrol ediyor, ancak İsrail yine de işgalci olmadığı konusunda kararlı.

İsrail, uluslararası toplumda giderek olumsuzlaşan imajından yalnızca kendisini sorumlu tutuyor.

İsrail, ABD'nin desteğiyle göz göre göre işlediği soykırıma dünyanın göz yummasını bekleyemez. Kuşatma altındaki bölgeye bir miktar insani yardımın girmesine ve Filistinlilerin ölülerini gömmelerine ve yaralarını ellerinden geldiğince sarmalarına olanak tanıyan kısa süreli ateşkesin yakında sona ermesi bekleniyor.

İsrail, kısa süreli ateşkesin hemen ardından Gazze'ye yönelik ayrım gözetmeyen bombardımanına ve boğucu kuşatmasına muhtemelen devam edecek. İsrail'in Filistinlilere karşı savaşı henüz bitmemiş olabilir, ancak İsrail kamuoyu savaşını çoktan kaybetti.


Al Jazeera için kaleme alınan bu görüş yazısı Mepa News okurları için Türkçeleştirilmiştir. Yazıda yer alan ifadeler Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

x.gif

Bu yazı toplam 1688 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Omar Suleiman Arşivi