Ukrayna ABD'nin tedarik ettiği Abrams tanklarını cephe hattından çekiyor

Ukrayna ABD'nin tedarik ettiği Abrams tanklarını cephe hattından çekiyor

ABD, Kiev'in aylarca süren yoğun çabalarının ardından Ocak 2023'te Ukrayna'ya 31 Abrams göndermeyi kabul etmişti.

Associated Press'e konuşan iki ABD'li askeri yetkili, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı mücadelesinde ABD'nin sağladığı Abrams M1A1 savaş tanklarını şimdilik geri çektiğini çünkü Rusya'nın insansız hava araçlarıyla yürüttüğü savaşın bu tankların tespit edilmeden ya da saldırıya uğramadan çalışmasını çok zorlaştırdığını söyledi.

ABD, her biri yaklaşık 10 milyon dolar değerinde olan tankların Rus hatlarını yarma kabiliyeti açısından hayati önem taşıdığını savunan Kiev'in aylarca süren yoğun çabalarının ardından Ocak 2023'te Ukrayna'ya 31 Abrams göndermeyi kabul etmişti.

Ancak savaş alanı o zamandan bu yana, özellikle de Rus gözetleme dronlarının ve avcı-katil dronlarının her yerde kullanılmasıyla önemli ölçüde değişti.

Bu silahlar, Rus insansız hava araçları veya mermileri tarafından hızla tespit edilip avlandıklarında Ukrayna'nın tankları korumasını daha da zorlaştırdı.

Şimdiye kadar 31 tanktan beşi Rus saldırılarında kaybedildi.

Üst düzey bir savunma yetkilisi Perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna sahasında insansız hava araçlarının yaygınlaşmasının "tespit edilme korkusu olmadan geçebileceğiniz açık bir alan olmadığı" anlamına geldiğini söyledi.

Yetkili, Cuma günkü Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısı öncesinde ABD'nin Ukrayna'ya verdiği silah desteği konusunda bilgi vermek amacıyla isminin açıklanmaması koşuluyla konuştu.

Genelkurmay Başkan Yardımcısı Amiral Christopher Grady ve adının açıklanmaması koşuluyla bu gelişmeyi doğrulayan üçüncü bir savunma yetkilisi, şimdilik tankların ön hatlardan çekildiğini ve ABD'nin taktikleri yeniden belirlemek üzere Ukraynalılarla birlikte çalışacağını söyledi.

Grady bu hafta AP'ye verdiği bir mülakatta "Savaşın nasıl evrildiğini düşündüğünüzde, insansız hava sistemlerinin her yerde olduğu bir ortamda yığınaklanmış zırhlılar risk altında olabilir" dedi ve tankların halen önemli olduğunu sözlerine ekledi.

"Artık bunu yapmanın bir yolu var" dedi. "Ukraynalı ortaklarımızla ve sahadaki diğer ortaklarımızla birlikte çalışarak, artık her şeyin anında görülebildiği bu türden değişen bir ortamda bunu nasıl kullanabileceklerini düşünmelerine yardımcı olacağız."

Tankların kullanımdan kaldırıldığı haberi, ABD'nin Ukrayna'nın savaş alanındaki ihtiyaçlarını değerlendirmek ve Ukrayna birliklerini donanımlı tutmak için gerekli mühimmat, silah ya da bakımın nereden bulunacağını belirlemek üzere ayda bir toplanan ve yaklaşık 50 ülkeden oluşan bir koalisyon olan Ukrayna Savunma Temas Grubu'nun ikinci yıldönümünü kutladığı sırada geldi.

Çarşamba günü Başkan Joe Biden tarafından imzalanan 1 milyar dolarlık askeri yardım paketi de dahil olmak üzere son yardım paketleri, gelişen mücadelede Ukrayna güçleri için daha geniş bir sıfırlamayı yansıtıyor.

ABD'nin Cuma günü Ukrayna'ya uzun vadeli askeri yardım olarak yaklaşık 6 milyar dolar sağlayacağını duyurmasının beklendiğini söyleyen ABD'li yetkililer, bu yardımın Patriot hava savunma sistemleri için gerekli mühimmatı da içereceğini sözlerine ekledi.

Yetkililer, henüz kamuoyuna açıklanmayan ayrıntıları görüşmek üzere isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuştular.

1 milyar dolarlık paket, drone sistemlerine karşı özel olarak modifiye edilmiş 50 kalibrelik mermiler, ilave hava savunma sistemleri ve mühimmat ile Humvee'ler, Bradley Piyade Savaş Araçları ve Mayına Dayanıklı Pusu Korumalı Araçlar dahil olmak üzere bir dizi alternatif ve daha ucuz araç dahil olmak üzere drone karşıtı yetenekleri öne çıkardı.

ABD ayrıca ilk kez Ukrayna’ya ATACM olarak bilinen uzun menzilli balistik füzeler sağladığını teyit etti. Bu füzeler Ukrayna'nın ilerlemek zorunda kalmadan ve drone tespitine ya da güçlendirilmiş Rus savunmasına daha fazla maruz kalmadan Rus işgali altındaki bölgelerin derinliklerine saldırmasına olanak tanıyor.

ABD savunma yetkililerinden biri, insansız hava araçları önemli bir tehdit olsa da Ukraynalıların tankları daha etkili hale getirebilecek taktikleri uygulamadıklarını da belirtti.

ABD, Ocak 2023'te Ukrayna'ya Abrams tanklarını vereceğini açıkladıktan sonra, ilkbaharda Almanya'daki Grafenwoehr Ordu üssünde Ukraynalılara bu tankların bakımı ve kullanımı konusunda eğitim vermeye başladı.

Ayrıca Ukraynalılara bu tankları birleşik silah savaşında nasıl kullanacaklarını da öğrettiler. Tanklar ilerleyen zırhlı kuvvetler sisteminin bir parçası olarak çalışır ve hareketleri tepeden gelen saldırı ateşleri, piyade birlikleri ve hava unsurlarıyla koordine ederler.

Bahar ilerledikçe ve Ukrayna'nın merakla beklenen karşı taarruzu sekteye uğradıkça, Almanya'daki tank eğitiminden Abrams'ları savaş alanına sokmaya geçiş, müstahkem Rus hatlarını yarmak için bir zorunluluk olarak görülmeye başlandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Eylül ayında Telegram kanalından Abrams'ların Ukrayna'ya ulaştığını duyurdu.

Ancak savunma yetkilisi, o tarihten bu yana Ukrayna'nın Abrams'ları sadece sınırlı bir şekilde kullandığını ve operasyonlarında kombine silah savaşına yer vermediğini söyledi.

Yetkili, Ukrayna'nın doğusunda bulunan ve aylarca yoğun çatışmalara sahne olan Avdiivka'dan son çekilme sırasında çok sayıda tankın Rus saldırılarında kaybedildiğini söyledi.

Kongre'nin Ukrayna'ya yeni finansman sağlamayı uzun süre geciktirmesi nedeniyle Ukrayna kuvvetleri mühimmatı karneyle almak zorunda kaldı ve bazı durumlarda Rus kuvvetleri tarafından hedef alındıkları her beş ya da daha fazla seferde sadece bir kez karşılık verebildiler.

Avdiivka'da Ukraynalı güçler ağır silahlarla donatılmıştı ve Rusların güdümsüz bombalarına ve avcı-katil insansız hava araçlarına karşı ellerinde kalan mühimmatla karşılık veriyorlardı.

Kaynak: Mepa News, AP

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.