2017'de kızamık 110 bin can aldı

2017'de kızamık 110 bin can aldı

Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı rapora göre; 2017'de 6 milyon 700 bin kişi kızamığa yakalanırken, 110 bin kişi de bu nedenden hayatını kaybetti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dünya genelinde kızamık vakalarının arttığına dikkat çekerek, uyarıda bulundu. DSÖ tarafından Perşembe günü Cenevre'de açıklanan raporda, 2017'de dünyadaki kızamık vakalarının 2016'ya kıyasla yüzde 30 arttığı, bu yılın Kasım ayına kadar kaydedilen kızamık vakalarının da 2017'ye göre yüzde 10 fazla olduğu belirtildi.

Raporda, 2017'de yaklaşık 6 milyon 700 bin kişinin kızamığa yakalandığını, 110 bin kişinin de kızamık sonucu yaşamını yitirdiği bilgisi yer aldı.

"Aşı sayesinde hastalığın yayılma oranı büyük ölçüde azaldı"

Kızamık vakalarındaki artışa rağmen yapılan çalışmaların da sonuç verdiği belirtiliyor. "2000 yılından bu yana kuşkusuz büyük ilerleme kaydedildiğini" söyleyen DSÖ aşı uzmanı Martin Friede, aşı sayesinde hastalığın bulaşma oranının yüzde 85 azaldığını ifade etti. Böylelikle yaklaşık 21 milyon kişinin hayatının kurtulduğu tahmin ediliyor.

DSÖ, 2020 yılına kadar kızamık hastalığının dünyada tamamen yok edilmesini hedefliyordu, ancak bu artış nedeniyle bu hedefe ulaşılması konusunda kuşkular bulunuyor.

DSÖ'nün raporunda refah düzeyi yüksek ülkelerde de kızamığın yayılmaya başladığına dikkat çekildi. İhmalkârlık ve kızamık aşısına ilişkin yanlış bilgiler nedeniyle hastalığın Avrupa ülkelerinde de yayıldığı ifade edildi. DSÖ aşı uzmanı Martin Friede, yıllardır hastalığın görülmediği ülkelerde de kızamık vakalarına rastlanmasının kaygı verici olduğunu belirtti.

"Aşı konusunda yanlış yönlendirmeler yapılıyor"

Kanıtlara dayandırmaksızın aşı hakkında olumsuz konuşan bazı uzmanlar bulunduğunu hatırlatan Friede, sosyal medyada kızamık aşısı ile otizm arasında bağlantı bulunduğu gibi yanlış bilgilerin yayılmasına yönelik uyarıda bulundu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.