324 Suriyeli El Hol kampından serbest bırakıldı

324 Suriyeli El Hol kampından serbest bırakıldı

Suriye'nin kuzeydoğusunda IŞİD mensupları ve aileleri de dahil olmak üzere binlerce insanı barındıran El Hol kampından 324 Suriye uyrukluyu serbest bıraktı.

Suriye'nin kuzeydoğusunda IŞİD mensupları ve aileleri de dahil olmak üzere binlerce insanı barındıran El Hol kampından 324 Suriye uyrukluyu serbest bıraktı.

Yerel kaynaklar, serbest bırakılan Suriyelilerin Çarşamba günü El Hol kampından ayrıldığını belirterek, çoğunluğunun kadın ve çocuklar olduğunu kaydetti.

El Hol kampı yetkilisi Münir Muhammed, "92 ailelik bu kişilerin serbest bırakılması kararı, belgelerini ve kimliklerini doğruladıktan sonra alındı" dedi.

Amerika’nın Sesi’ne (VOA) konuşan Muhammed salıverilenlerin, 2019 Mart ayında IŞİD'e yönelik operasyonları tamamlayan ABD öncülüğündeki operasyondan bu yana kamptan ayrılan 18’inci Suriye uyruklu grup olduğunu söyledi.

Kamp yetkililerine göre, 22 bini Suriye uyruklu olmak üzere El Hol'da halen yaşayan yaklaşık 62 bin kişi var. Kampta yaşayanların yaklaşık 30 bini Iraklı mülteciler.

Muhammed, şimdiye kadar 1600 Suriyeli ailenin kamptan ayrılmasına izin verildiğini söyledi; kaç kişinin serbest bırakıldığını ise açıklamadı. Mayıs ayında 95 Iraklı aile kamptan serbest bırakıldı ve ülkelerine geri gönderildi.

Merkezi Washington’da bulunan Newlines Strateji ve Politika Enstitüsü'nün kıdemli analisti Rasha Al Aqeedi, SDG yöneticilerinin Suriye'deki IŞİD saldırılarının arttığına dair son açıklamaları ve El Hol kampındakilerin çoğunluğunun örgüt destekçisi ya da en azından sempatizanı olduğu dikkate alındığında, bu haftaki salıvermelerin zamanlamasının ilginç olduğunu söyledi.

VOA’e konuşan Aqeedi, "Bu Suriyeliler için ne kadar inceleme yapıldığı belli değil, ancak bizim bilmediğimiz bir anlaşma yoksa SDG liderlerinden Kürt olmayanlara yönelik bir iyi niyet jesti gibi görünüyor" dedi.

Yerel yetkililer, El Hol'ün nüfusunun azaltılmasının, kampta yaşanan şiddeti azaltmaya yardımcı olacağından umutlu olduklarını söyledi. Birleşmiş Milletler, bu yıl El Hol'da en az 70 kişinin öldürüldüğünü söylüyor.

Bu hafta kamp içinde kimliği belirsiz silahlı kişiler tarafından gerçekleştirilen ayrı saldırılarda, 18 ve 23 yaşlarındaki iki Iraklı kadın mültecinin öldürüldüğünü bildirildi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.