ABD 2022'de Eş Şebab'a yönelik saldırılarını artırdı

ABD 2022'de Eş Şebab'a yönelik saldırılarını artırdı

ABD'nin 2022 yılında Somali'de hava saldırılarını artırdığı açıklandı.

ABD, El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab'a karşı savaşta Mogadişu yönetimine desteğini artırdı.

Son olarak Mogadişu yönetimine bağlı özel askeri kuvvetlere 9 milyon dolar sağlayacağını açıklayan ABD'nin Somali'de hava saldırılarını yoğunlaştırdığı belirtildi.

ABD'nin bu kapsamda 2022 yılında Somali'deki hava saldırılarını %30 oranında artırdığı tespit edildi.

yeni-proje151.jpg

Long War Journal'ın haberine göre, ABD, 2022'de Eş Şebab'a karşı 15 hava saldırısı tertip etti. ABD'nin Afrika Komutanlığı (AFRICOM) söz konusu saldırılarda en az 107 Eş Şebab mensubunun öldürüldüğünü öne sürdü.

Hasan Şeyh Mahmud liderliğindeki Mogadişu yönetiminin, ABD'den Eş Şebab'a karşı saldırıları artırmasını ve kapsamını genişletmesini istemesiyle birlikte Washington'un hava saldırılarını artırdığı düşünülüyor.

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Mogadişu yönetimine bağlı askeri güçlerle ortaklık kurmaktan memnuniyet duyulduğu ve güvenlik konusundaki çabalarında Mogadişu yönetimine destek sağlamaya devam edileceği belirtilmişti.

Aralık 2022 tarihinde yapılan açıklama beraberinde ABD'nin Mogadişu yönetimine Eş Şebab'a karşı daha fazla destek sağlaması bekleniyor. 

ABD'nin Mogadişu yönetimi lideri Mahmud'un Eş Şebab'a karşı ilan ettiği 'topyekun savaşta' Mogadişu yönetimine askeri ve güvenlik desteği sağladığı biliniyor.

AFRICOM'a göre, Somali'nin merkez ve güney kesimlerinde daha çok etkinlik alanına sahip Eş Şebab'ın 5 ila 10 bin arasında savaşçısı bulunuyor.

ABD'nin 2007 yılından bu yana Somali'de Eş Şebab'a karşı hava saldırıları yürüttüğü biliniyor. Washington yönetimi, Eş Şebab'a karşı hava saldırıları düzenlediğini ve bu saldırılarda büyük ölçüde sivil kayıpları yaşanmadığını iddia etse de yerel kaynaklar birçok kez ABD hava saldırılarında sivillerin de kayıp verdiğini duyurmuştu.

ABD'de Kongre Üyesi Sara Jacobs ve Senatör Elizabeth Warren, ABD Savunma Bakanlığına gönderdikleri bir mektupta, insan hakları örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının yayımladığı raporlarda, ABD hava saldırılarındaki sivil ölümlerine kıyasla Pentagon'un sivil kayıplarını olması gerekenden daha az raporlardığını savunmuştu.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.