ABD, Afganistan'a ait helikopterleri Ukrayna’ya gönderdi

ABD, Afganistan'a ait helikopterleri Ukrayna’ya gönderdi

ABD, Afganistan'dan çekilirken birlikte el koyduğu Mi-17 çok amaçlı helikopterleri Ukrayna'ya etslim etti.

ABD’nin Afganistan’dan geri çekilirken yanında götürdüğü Mi-17 genel maksat helikopterlerini Ukrayna’ya teslim etti.

Helikopterlerin görüntüleri sosyal medyaya düşmeye başladı.

ABD, eski Kabil yönetimi döneminde ordu güçlerine helikopter teslimatı için 2013’te Rusya ile anlaşma imzalamıştı.

Mi-17’lerin seçilme nedeni, Afganistan’da bu tip helikopterin uzun yıllardır kullanılması ve eğitim-bakım konusunda alt yapının bulunmasıydı.

Toplam 30 adet Mi-17 için Rusya’ya toplam 572 milyon dolar ödenmişti.

Moskova merkezli Rusya silah ihracat şirketi JSC Rosoboronexport ile yapılan anlaşma, sonrasında ABD kamuoyunda tepki ile karşılanmıştı. Bu anlaşma yerine ABD’nin hizmetten çıkardığı helikopterlerin verilebileceğine dikkat çekilmişti. Bu baskı sonrasında ABD hizmetten çıkarttığı eski model UH-60 BlackHawk’lardan bir bölümünü tekrar faal hale getirmiş ve Afganistan’a göndermişti.

Afganistan’dan helikopter geri alındı

ABD, Taliban’ın Kabil’e yaklaşmaya başlamasıyla birlikte Mi-17 helikopterlerinin bir bölümünü geri çekmeye başladı. Alınan uçabilir durumdaki 5 helikopter, Davis-Monthan’daki ‘uçak mezarlığı’ olarak bilinen merkeze götürüldü.

Ukrayna Savaşı ile birlikte helikopterler tekrar uçabilir hale getirildi. Mi-17’ler bir süre önce de Ukrayna’ya ulaştırıldı.

30 asker taşıyabiliyor

Toplam 30 tam teçhizatlı asker taşıyabilen Mi-17’ler, 12 adet sedye ile ambulans görevlerinde de kullanılabiliyor. Helikopterin kargo kapasitesi ise 4 tonun üzerinde.

İki adet Klimov TV3-117VM tipi motora sahip Mi-17’ler, 20 bin feet irtifaya kadar da tırmanabiliyor. Helikopterin iki tarafına takılan silah istasyonu ile Mi-17’ler atış gerçekleştirebiliyor.

Kaynak: tolgaozbek.com

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.