Afganistan Dışişleri: Afganistan birçok ülkeden daha güvenli

Afganistan Dışişleri: Afganistan birçok ülkeden daha güvenli

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulkahhar Belhi, Pakistan Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari'nin açıklamalarına yanıt verdi.

Afganistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulkahhar Belhi, Pakistan'a yönelik çağrısında, uluslararası konferanslarda Afganistan hakkında şikayetlerini dile getirmesinin yerine ikili meseleleri İslam Emirliği yönetimi yetkilileriyle ele alması gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Belhi, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Pakistan Dışişleri Bakanı Zerdari'ye bölgenin istikrarı için barış ortamı içinde gelişen bir Afganistan'ın kritik öneme sahip olduğunu hatırlattı.

Belhi, uluslararası topluma yaptığı çağrıda ise kapasite artırma çabalarında Afganistan'a destek olmaya, Afganistan'ın dondurulan varlıklarını serbest bırakmaya, bankacılık kısıtlamalarını kaldırmaya ve Afganlara insani yardımları sürdürmeye dair açıklamaları memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Belhi, Zerdari'nin "terör gruplarının Afganistan merkezli olması nedeniyle, uluslararası toplumun bu konuya gerekli dikkati göstermediği takdirde güvenlik eksikliğinin yalnızca Pakistan gibi Afganistan'ın komşu ülkelerine değil, aynı zamanda Batı'ya da tehdit oluşturacağına" ilişkin açıklamalarının asılsız olduğunu vurguladı.

İslam Emirliği yönetiminin bölge ve dünya ülkelerine profesyonel ve deneyimli güvenlik güçlerine sahip olduğunu pratikte kanıtladığını söyleyen Belhi, herhangi bir üçüncü kişinin Afganistan topraklarını kullanmasına izin verilmediğini dile getirdi.

"Afganistan birçok ülkeden daha güvenli"

Belhi ayrıca Afganistan'ın güvenliğinin dünya genelinde birçok ülkeden daha iyi olduğunun altını çizerek, İslam Emirliği'nin yönetime gelmesi sonrasındaki dönemde ülkenin güvenliğini güçlendirmede somut adımlar attığını ifade etti.

İslam Emirliği yönetiminin çabalarının yalnızca Afganistan'da değil, bölgedeki güvenliği iyileştirmeye de yaradığını ve bölgesel güvenliğe karşı geçmiş dönemde meydana gelen tehditleri önlemeyi de sağladığını belirtti.

Afganistan yönetimi Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Belhi, Afganistan topraklarının özellikle komşuları olmak üzere diğer ülkelerin güvenliğine karşı kullanılmamasında kararlı olduklarına vurgu yaptı.

Belhi, Pakistan'da son dönemde gelişen çatışma ortamı ve güvensizliğin yeni bir durum olmadığını son 20 yıldır sürdüğüne dikkati çekti.

"Pakistan, Afganistan'ı şikayet etmek yerine iletişim kurmalı"

Belhi son olarak, Pakistan'a uluslararası konferanslarda Afganistan hakkında şikayetlerini dile getirmesinin yerine ikili meseleleri İslam Emirliği yönetimi yetkilileriyle yüz yüze olacak şekilde görüşmesi tavsiyesinde bulundu.

Pakistan Dışişleri Bakanı Bilavel Butto Zerdari daha önce İslam Emirliği yönetiminin "TTP'yi dizginleyememesi halinde Afganistan'daki gruba karşı harekete geçebileceklerini" ima etmişti.

"Taliban'ın küresel terörizme karşı mücadelede ve kadınların erişim hakkı dahil tüm Afganların insan haklarına saygı duyma konusunda taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini" söyleyen Zerdari, "dünyanın Taliban'a karşı sabrının tükenmekte olduğunu" vurgulamış ve uluslararası toplum ortak bir karar almadığı müddetçe Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimini resmi olarak tanımayacaklarını açıklamıştı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
3 Yorum