"ABD Afganistan'dan 4 bin asker daha çekecek"

"ABD Afganistan'dan 4 bin asker daha çekecek"

ABD'nin Afganistan'da bulunan askerlerinden 4 binini daha çekmeye hazırlandığı bildirildi.

ABD, Afganistan'daki askerlerinin sayısını azaltmaya hazırlanıyor.

CNN'in ABD'li üst düzey yetkililere dayandırdığı haberine göre, Donald Trump yönetimi sonbahara kadar 4 in ABD askerini daha ülkeden çekmeyi planlıyor. Bu gerçekleşirse Afganistan'da yaklaşık 4600 ABD askeri kalmış olacak. Bu sayı, işgalin başladığı 2001 yılından bu yana ülkede bulunan en düşük ABD askeri sayısı olmuş olacak.

Taliban ile ABD arasında anlaşma imzalandığı dönemde ABD'nin ülkede yaklaşık 13 bin askeri bulunuyordu. Bu sayı şimdi ise yaklaşık 8600 civarında.

ABD askerlerinin çekilmesinin Kabil hükümetinin askeri kapasitesini ciddi oranda azaltacağı ve sahada Taliban'ın hakimiyet alanını genişletmesine yol açabileceği tahmin ediliyor.

ABD'nin çekilme süreci

ABD ile Taliban arasında 29 Şubat'ta imzalanan anlaşma paralelinde, Afganistan'da bulunan ABD askerlerinin sayısı, anlaşmadan itibaren 135 gün içerisinde 8 bin 600'e düşürülecekti.

Bu doğrultuda Temmuz ayı ortasında ABD'nin Afganistan'daki yaklaşık 13 bin askerinden 5 bin kadarını çekmesi bekleniyordu.

Ancak ABD'li yetkililer, Afganistan'dan çekilme sürecinin beklenenden daha hızlı ilerleyebileceğini ifade ediyordu.

Bu kapsamda, ülkedeki ABD askerlerinin sayısı Haziran ayı ortalarında 8600 civarına düşürülmüştü.

Anlaşmaya göre 2021 yılı Nisan ayı sonunda ise tüm yabancı güçlerin Afganistan'dan çekilmesi gerekiyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.