Afganistan'da din adamları Kabil hükümetine karşı toplandı: Yönetim meşru değil İslami bir sistem tesis edilmeli

Afganistan'da din adamları Kabil hükümetine karşı toplandı: Yönetim meşru değil İslami bir sistem tesis edilmeli

Afganistan'ın güneybatısında İslam alimleri, ABD destekli hükümet güçlerine karşı kapsamlı bir toplantı düzenledi.

Afganistan'ın güneybatı kesiminde bulunan Nimruz ilinde İslam alimleri ABD destekli Kabil hükümetine karşı toplandı.

Geçtiğimiz gün bölgede oldukça kapsamlı bir toplantı düzenleyen Ulema Konseyi, Afganistan'da son dönemde din adamlarını hedef alan suikastları ve saldırıları değerlendirdi.

Ülkenin başkenti Kabil'de son haftalarda, ABD ve Kabil hükümeti karşıtı söylemlerle öne çıkan iki alime suikast düzenlenmiş, suikastın arkasında Kabil hükümeti istihbaratının olduğu iddia edilmişti.

"Kabil hükümetini terk edin"

Afgan ulema, son suikastların "gizli bir istihbarat servisinin işi" olduğu yönünde görüş bildirirken, Afganistan'daki Müslümanların ulemaya karşı saldırılara sessiz kalmaması gerektiğini belirtti.

Toplantıda, Kabil yönetimi bünyesinde çalışan tüm sivil, asker ve idareciler istifaya ve ABD destekli hükümet saflarını terk etmeye çağrıldı.

Bölge alimlerinden oluşan bağımsız konsey, suikastların araştırılması için soruşturma başlatılması ve ABD öncülüğündeki işgal güçlerinin Afganistan'ı terk etmesi için çağrıda bulundu.

nimruzulema1.jpeg

"ABD destekli Kabil hükümetinin meşru olmadığı, seçimlerde hile yapılarak başa geldiği, halkın güvenliğini sağlayamadığı, rüşvet ve yolsuzluk konusunda dünyada emsali olmayan bir rekor kırdıkları" ifadeleri de toplantıda dile getirildi.

"İslami sistem tesis edilecek"

Afgan ulema, Kabil hükümeti destekli medyada "ahlaksızlığa teşvik eden yayınların" arttığını ve hükümetin ahlaksızlığı yaydığını ifade etti. Alimler, ülke yönetiminin "İşinin ehli, liyakat sahibi ve hayırlı insanlara" devredilmesi gerektiği görüşünde birleşti.

nimruzulema2.jpeg

Son suikastların ülkede barış sağlanmasını istemeyen taraflarca gerçekleştirildiği, Afganistan'da barış gerçekleşirse ülkede İslami bir sistemin tesis edileceğinin bilindiği dillendirildi.

Toplantıda, Afgan din adamlarının Kabil hükümeti eliyle işlenen suçlara karşı sessiz kalmaması gerektiği belirtildi.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum