ABD ambargosu başladı: Türkiye'deki İran uçaklarına yakıt verilmiyor

ABD ambargosu başladı: Türkiye'deki İran uçaklarına yakıt verilmiyor

ABD’nin İran’a yönelik enerji ihracatını hedef alan yaptırımlarının başladığı bilgisi çerçevesinde Türkiye'de bulunan İran uçaklarına yakıt verilmiyor.

Türkiye'de havayolu şirketlerine yakıt sağlayan Vitol Grubu'na ait Petrol Ofisi'nin İran uçaklarına yakıt sağlamadığı ifade edildi. Kararın sebebinin ABD'nin İran'a uyguladığı ambargonun başlaması olduğu belirtiliyor.

Bloomberg'in haberine göre; aylar önce konuşulmaya başlanan ve ağır yaptırımlar içeren İran ambargosunun Kasım 2018’de başlayacağı bilgisi çerçevesinde Türkiye’de ilk adımı Hollanda merkezli Vitol Grubu’na ait Petrol Ofisi (PO) attı. İran uçaklarına hizmet veren şirketlere gönderilen yazıda: "1 Kasım itibariyle uluslararası yasaklar ve şirket kurallar çerçevesinde hiçbir İran havayoluna ve İran tescilli hava araçlarına yakıt veremeyeceğimizi bildiriyoruz." denildi.

Türkiye’ye sefer yapan İran havayollarına hizmet veren Türk şirketleri ilgili İran firmalarına, kendilerine yapılan uyarıdan hareketle yakıt tedarikinin Türkiye’deki meydanlardan sağlanamayacağını iletti.

Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu olan Tüpraş için ABD'nin yaptırım muafiyeti bekleniyor. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, ABD'nin İran'ın petrol ihracatını hedefleyen yaptırımlarında Türkiye'ye istisna uygulayıp uygulamayacağı konusunda "Türkiye'ye bir yazı gelmediğini ancak bazı duyumlar olduğunu" söylemişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.