Kongre'den Trump'a İran yaptırımlarını artırma baskısı

Kongre'den Trump'a İran yaptırımlarını artırma baskısı

Kongre, ABD Başkanı Donald Trump’a, İran'a yönelik uygulanacak yaptırımları artırması konusunda baskı yaptı.

ABD Kongresi’nden bir grup üst düzey üye, ABD Başkanı Donald Trump’tan, 5 Kasım’da İran’a dayatılacak olan yaptırımları sıkılaştırmasını isteyerek, beklenen yaptırımların Tahran’ı caydırmak için yeterli olmayacağı konusunda endişelerini dile getirdi.

AP'nin aktardığı bilgilere göre bir grup kongre üyesi, Trump’ın, İran’a azami baskı uygulanacağına dair verdiği sözlerden taviz vermemesi için ABD yönetimine baskı yaparak, Tahran’ı küresel finansal sistemden tamamen izole eden bir maddeyi beklenen yaptırımlar listesine dahil etme konusundaki isteklerini dile getirdi.

ABD eski Başkanı Barack Obama yönetimi sırasında, Tahran’ın uluslararası güçler ile 2015 yılında nükleer anlaşmaya varmasından sonra, İran’a yönelik uluslararası yaptırımlar hafiflemişti.

Ancak ABD Başkanı Donald Trump, bir süre önce anlaşmadan çekildiklerini açıklamış ve İran’a yeniden uygulanacak yaptırımların ikinci aşamasının 5 Kasım’da başlayacağını söylemişti.

Ruhani’den birlik çağrısı

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ekonomi ve Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Ulaştırma ve Şehircilik Bakanlığı ile Sanayi Maden ve Ticaret Bakanlığı için meclise sunduğu 4 bakana güvenoyu alabilmek amacıyla kürsüden yaptığı konuşmada, ABD yaptırımlarını değerlendirdi.

“Gerçek düşman ABD”

ABD’nin, İran’a karşı ekonomik savaş başlatma çabaları kapsamında Kasım ayında başlayacak ve petrol ihracatını hedef alacak ABD yaptırımlarıyla mücadele edeceklerini söyleyen Ruhani, “ABD, 4 Kasım’ı İran halkı için acı bir hatıraya dönüştürmeyi hedefliyor, ancak İran milletinin direniş ruhu ve cesur liderliği sayesinde bunda başarılı olamayacak” ifadelerini kullandı.

Gerçek düşmanlarının ABD olduğunu söyleyen Ruhani, İran halkına direnip mücadele etme ve birleşme çağrısında bulundu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.