Suudi Arabistan'a yaptırım sinyali: "Trump yapamazsa Kongre yapar"

Suudi Arabistan'a yaptırım sinyali: "Trump yapamazsa Kongre yapar"

Cumhuriyetçi Senatörler Marco Rubio ve Jeff Flake 'Trump’ın Suudi Arabistan’a gerekli yanıtı vermekte başarısız olması halinde Kongre’nin hızlı ve sert karar alabileceğini' belirtti.

Türk yetkililer ABD'nin Virginia eyaletinde yaşayan ve 2 Ekim'de İstanbul'daki Suudi Arabistan konsolosluğuna girdikten sonra kendisinden haber alınamayan Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmüş olabileceğini belirtiyor. Suudi Arabistan ise iddiaların asılsız olduğunu öne sürüyor.

Florida Senatörü Rubio, ABD-Suudi Arabistan ilişkilerinin tamamen gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Rubio, Trump yönetiminin sessiz kalması halinde ABD’nin uluslararası alanda insan hakları konusunda güvenilirliğini yitireceğini sözlerine ekledi.

Suudi Arabistan'a silah satışı devam edecek

Rubio, ABD’nin Rusya, Suriye ve Çin gibi baskıcı hükümetlere bir mesaj göndermesi gerektiğini vurgularken Riyad'a silah satışının durdurulması hakkında da değerlendirmede bulunmadı.

Trump’ın CBS televizyonundaki “60 Dakika” programına verdiği demeçte “Sonuna kadar gideceğiz ve sert bir ceza olacak” ifadelerini kullanmıştı. Trump önceki açıklamalarında Suudi Arabistan’a silah satışını ve Suudi Arabistan’ın ABD’deki yatırımlarını durdurmanın gerekli olmadığını belirtmiş, "Bunu yaparsak paralarını Rusya ve Çin’e götürüler, Rusya ve Çin’den silah alırlar’’ demişti.

Suudi Arabistan ise her türlü tehdide misliyle karşılık vereceği açıklamasını yapmıştı.

''ABD Yemen'deki Suudi koalisyona yardımlarını durdurmalı''

Cumhuriyetçi Arizona Senatörü Jeff Flake ise ‘‘Suudiler gerçekten Kaşıkçı’yı öldürdüyse Kongre özellikle Yemen’de Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyona ABD askeri yardımlarını kesmeli’’ dedi. Suudi Arabistan, Yemen’de İran destekli Husi milislerle mücadele eden körfez ülkeleri koalisyonuna liderlik ediyor. ABD buradaki bombalama eylemleri için silah, istihbarat ve lojistik destek sağlıyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.