ABD destekli SDG sözcüsü: Kuzey Suriye İncirlik'e alternatif olabilir

ABD destekli SDG sözcüsü: Kuzey Suriye İncirlik'e alternatif olabilir

YPG'nin çatı oluşumu Suriye Demokratik Güçleri'nin sözcüsü Telal Silo, Suriye'nin kuzeyinde kurulacak ABD üssünün İncirlik'e alternatif olabileceğini söyledi.

ABD'nin Suriye'deki en önemli müttefiği YPG'nin çatı oluşumu olan Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) sözcüsü Reuters haber ajansına konuştu. Türkmen sözcü Talal Silo, ABD askerlerinin IŞİD'i yenilgiye uğrattıktan sonra da uzun yıllar bölgede kalacağını söyledi.

ABD destekli SDG sözcüsü, ABD'nin bölgede varlığını devam ettirmesinde "stratejik çıkarları" olduğuna inandığı belirtti. 

"ABD'nin bölgede on yıllar boyunca sürecek uzun vadeli bir stratejisi var. Uzun vadede kuzeydeki yönetimin [PYD' kontrolündeki bölgeler] liderleri ve ABD yönetimi arasında askeri, ekonomik ve siyasi alanlarda yeni anlaşmalar olacak."

"Rakka'dan sonra da yapılacak çok savaş var"

ABD öncülüğünde IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonun Kobani'deki hava üssü de dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeyindeki birçok bölgede askeri gücü bulunuyor. Koalisyon kuvvetleri SDG operasyonlarına hava desteği ve karada özel kuvvetlerle destek veriyor.  Suriye'deki uzun vadeli stratejisi sorulan, Uluslararası Koalisyon'un sözcüsü Ryan Dillon, "IŞİD'i Rakka'dan temizledikten sonra da hala yapılacak çok savaş olduğunu" söylemişti. 

PKK'nın Suriye kolu PYD, ülkenin kuzeyinde Türkiye-Suriye sınırının yaklaşık 400 kilometresini kontrol ediyor.

İncirlik'e alternatif askeri üs

ABD'nin IŞİD'ten sonra da bölgede stratejik çıkarları olduğunu belirten Silo, "Bunlar daha başlangıç" dedi.

"ABD bu desteği karşılıksız olarak vermiyor. Yeni bir askeri havaalanı kurulması planı var. Bu bölgede kurulacak yeni bir askeri üs, ABD'nin bölgedeki güçleri için, Türkiye'deki İncirlik üssüne alternatif olabilir."

Geçtiğimiz ay açıklama yapan YPG lideri de ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde PYD kontrolündeki topraklarda yedi askeri üs kurduğunu açıklamıştı. Bu üslerden en büyüğü ise Türkiye sınırındaki Kobani'de bulunan hava üssü.

Koalisyon güçleri güvenlik gerekçelerini öne sürerek asker konuşlandırdıkları bölgeleri gizliyor. 

Kaynak: Mepa News

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.